Amerikansk rival besvarer Vestas-krise i morgen

Selv om den amerikanske støtteordning til vindenergi blev forlænget ved årsskiftet, udebliver vindordrerne til bl.a. Vestas stadig. Fredag kan mange spørgsmål blive besvaret.
Foto: GE
Foto: GE

På nippet til 2013 valgte de amerikanske politikere at forlænge støtteordningen til vindenergi i USA - den såkaldte PTC - med et år. Men her mere end halvvejs inde i 2013 - og efter at de sidste præciseringer af lovgivningen er plads - mangler markedet endnu at se store ordrer flyde ind til de store vindproducenter som danske Vestas.

Vindbranchen holder vejret: Nyt PTC-drama venter  

For godt nok fik tyske Nordex forleden en mindre ordre i staten Michigan, men ellers har markedet stået stille for stort set alle andre end amerikanske GE, som med sikkerhed har hentet store ordrer i 2013 - herunder en kæmpebestilling i tirsdags på 250 MW til et projekt i Kansas.

Det undrer vindanalytiker i Alm. Brand Markets, Michael Friis Jørgensen, som derfor ser frem til, at netop GE afleverer kvartalsregnskab på fredag.

"Her får vi svaret på, om GE suger alle ordrerne, eller om de også er gået i stå. Det bliver utroligt spændende at se deres regnskab."

USA klar med PTC-detaljer 

Utålmodigheden stiger

Det amerikanske vindmarked er verdens største, og Michael Friis Jørgensen fortæller, at han så småt begynder at blive bekymret over, at der ikke sker noget hos de andre aktører herunder Vestas.

"Man begynder at spørge sig selv, hvornår ordrerne egentlig kommer. Man skal trods alt have skruet den første møtrik i i år," siger han med henvisning til, at PTC'en godt nok giver støtte videre end 2013, men at ordningen samtidig kræver, at en vis portion af projektet er sat i gang inden udgangen af året.

Derfor er det ifølge analytikeren Alm. Brand-analytikeren for sent at komme i gang med projekterne i december. De skal sandsynligvis begynde i oktober-november, hvis de skal have en realistisk chance for at være berettiget til den altafgørende PTC-støtte.

”Vi er ikke derhenne endnu, hvor vi siger, at det ikke kommer, men jo nærmere vi kommer årsafslutningen, jo mere ser vi gerne, at der begynder at ske noget,” siger analytikeren.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Prisaftaler under pres

Han forklarer, at godt nok var PTC-forlængelsen vigtig i bestræbelserne på at gang i det amerikanske vindmarked igen, efter det gik fuldstændig i stå i slutningen af 2012 på grund af usikkerheden om den fremtidige støtte.

Men PTC'en er kun det ene ben i forhold til, om developere går i gang med nye vindprojekter - det andet er de prisaftaler med energiselskaber, som skal forhandles på plads.

De såkaldte PPA'er (power purchase agreements, red.). løber over 20 år, men er pt. under voldsomt pres på grund af de lave gaspriser, og derfor er investorerne svært ved at få nogle aftaler på plads, der sikrer rentabiliteten i projekterne.

Vind-chefer: Politisk usikkerhed lammer amerikansk marked i 2013 

"Uden en PPA bliver projektet ikke til noget. Og selv om gaspriserne godt nok er steget lidt, så er de stadig lave, og samtidig er efterspørgslen heller ikke så stor. Derfor er markedet meget presset, og det betyder, at dit site skal være godt for, at et projekt kan løbe rundt," forklarer Michael Friis Jørgensen, der samtidig siger, at investorerne muligvis trækker tiden for at få en bedre pris senere på året i takt i håb om, at gaspriserne fortsætter stigningen.

For meget stop-and-go

Michael Friis Jørgensen er grundlæggende bekymret for, hvordan det amerikanske marked udvikler sig på mellemlang sigt og fortæller, at selv om den nylige klimatale fra præsident Obama, som sådan gik i den rigtige retning, så mangler markedet endnu at se udmøntningen.

Samtidig står PTC'en stadig til at udløbe ved årsskiftet, lige som priserne på PPA'erne stadig er meget lave.

"Der er lidt for meget stop-and-go, mens den strukturelle vækst ikke er der. Det er min største bekymring," siger Alm. Brand-analytikeren, som også mener, at det er den største hurdle i forhold til Vestas.

For selv om Vestas lige i øjeblikket henter store ordre på vækstmarkederne, så er USA stadig vigtig.

"Jeg kan sagtens se, at Vestas performer, men jeg er bekymret for selve markedet i USA på mellemsigt, og derfor er det også her, jeg ser den største risici for Vestas' toplinje både i år og i 2014".

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også