Britisk minister skamroser DONG

DONG presser konkurrenterne i UK med aggressive mål om at nedbringe prisen på vindenergi. Det begejstrer den britiske energiminister Ed Davey. Alle bør lytte til DONG, siger han til EnergiWatch.

Danske DONG Energy vækker med ambitiøse mål for en kraftig nedbringelse af cost-of-energy på offshorevind begejstring i den britiske regering.

"DONG presser de andre spillere, og det er præcist, hvad vi vil. Det er ekstremt velkomment," siger Ed Davey til EnergiWatch.

Den britiske energiminister har netop præsenteret regeringens mål for støtte til vedvarende energi frem mod 2020. Her lægger regeringen op til en garanteret afregningspris for offshorevind på 100 pund pr. megawatt-time i 2020 - et markant fald fra dagens priser på godt 160 pund.

Alle burde lytte

DONG har imidlertid, som den eneste spiller i branchen, præsenteret et håndfast mål på 100 euro pr. megawatt-time i 2020. Det svarer til en pris på omkring 87 pund, og dermed sætter DONG konkurrenterne under pres for at nedbringe prisen - hvis de skal følge med danskerne.

"Hvis DONG som nøglespiller og verdensleder er villige til at sætte deres navn og rygte på spil for at få omkostningerne ned, så burde alle lytte," siger Ed Davey.

Den britiske minister, som er medlem af Liberal Democrats i regeringskoalitionen med De Konservative, er kendt for at være en forkæmper for det grønne, bl.a. gennem det han kalder "et stærkt samarbejde med Martin Lidegaard".

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

En vigtig forudsætning for en grøn fremtid er imidlertid, understreger Ed Davey, at prisen på den grønne energi kommer ned på et niveau, hvor den uden støtte er konkurrencedygtig med fossile brændsler - og gerne så hurtigt som muligt. Derfor er DONG's mål sød musik.

"Vi har altid - selvom vi har været meget støttende over for vedvarende energi - ønsket at skabe rammebetingelser, der skaber det maksimale konkurrencepres, så vi er sikre på, at subsidierne og omkostningerne falder," siger ministeren.

"Det er helt legitimt, at det er nogle år væk, men du skal give folk et sandt og realistisk billede af, hvornår det kommer. Det er klart, at prisen kommer til at falde. DONG har f.eks. allerede bevist, at de har været i stand til at få priserne ned".

DONG: Vi er forsigtigt forsigtige

Der er ingen tvivl om, at målet om en pris på 100 euro i 2020 ikke falder i god jord hos konkurrenter som f.eks. E.ON, RWE, SSE og Vattenfall. Ingen af dem har præsenteret konkrete mål for, hvad de mener, at de er i stand til at levere af pris på offshorevind ved udgangen af dette årti.

Flere selskaber har dog indikeret, at de vil forsøge at nå de mål regeringen har lagt op til - konkret er det en udfasning af priserne, hvor prisen gradvist sænkes fra 155 pund pr. mWh til 100 pund i 2020.

En opfyldelse af de mål vil dog ikke gøre selskaberne konkurrencedygtige over for DONG's mål, som svarer til godt 87 pund i 2020.

Konkurrenterne er altså allerede bagud, men selvom det ser rigtig fornuftigt ud set fra DONG's synspunkt, vil chefen for selskabets britiske vindforretning, Benj Sykes, ikke løfte armene endnu.

"Der er stadig meget, der skal på plads, før vi har et overblik over den endelige lovgivning," siger han til EnergiWatch.

Men hvis regeringens mål er 100 pund og jeres er 100 euro - så er I allerede meget konkurrencedygtige, når konkurrenterne lægger op til at følge regeringens mål?

"Ja, det er vi. Vi vil gerne være konkurrencedygtige i forhold til vores konkurrenter".

Betyder det, at du er optimistisk frem mod 2020?

"Jeg vil sige, at jeg er forsigtig... forsigtig".

Men du kan vel godt være optimistisk - jeres mål er lavere, pundet er mere værd end euroen?

"Det kommer an på, hvor euroen står i forhold til pundet i 2020. Jeg har fået mange spørgsmål, om det skulle have været pund og ikke euro. Men det bliver, hvad det bliver i 2020 og hvis du kan fortælle mig kursen på det tidspunkt, bliver jeg en meget rig mand."

DONG har netop indviet London Array, verdens største offshore vindmøllepark, som ligger ved Themsens munding. Med 175 3.6 MW Siemens-møller har den en kapacitet på 630 MW. Ifølge de støtteordninger, parken er afregnet efter, svarer det til godt 160 pund pr. megawatt-time.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også