Analytiker: Vestas-mølle urealistisk til gigantprojekt

Den britiske regering har givet grønt lys til et rekordprojekt på 1,2 GW, som opføres fra 2017. Selvom Vestas' supermølle V164-8.0 MW forventes på markedet til den tid, bliver leverandøren ikke Engel & co., siger analytiker.
Foto: London Array
Foto: London Array

Den britiske regering har givet tyske RWE Innogy grønt lys til det enorme vindprojekt Triton Knoll på 1,2 GW ud for den britiske østkyst.

Ifølge tyskerne er det planen, at første fase af det enorme projekt, der afhængig af møllestørrelsen løber op mod 288 møller, sættes i gang i 2017.

Vindprojekt til 31 mia. kr. får grønt lys

Til den tid er Vestas' prestigeprojekt, offshore-møllen V164-8.0 MW, efter planen sat i serieproduktion. Men selvom den store mølle, der i dag testes i samarbejde med bl.a. danske DONG Energy, er klar til opstilling på havet, løber den danske producent ikke med den ordre.

Det mener vindanalytiker Feng Zhao fra konsulenthuset BTM Consult.

"Jeg tror på ingen måde, at Vestas får ordrer på V164 til UK offshore før 2016," siger vindkonsulenten til EnergiWatch.

Den simple forklaring er, siger Feng Zhao, at udviklere, investorer, vindmølleproducenter og forsikringsselskaber vil sikre sig, at de vælger den sikreste og mest driftsikre løsning - særligt når der er tale om et kæmpeprojekt på 1,2 GW.

Og det vil Vestas' kæmpemølle ikke være på det tidspunkt.

"Jeg tror ikke, at Vestas i starten vil installere turbinen i et projekt af den størrelse. Det er for risikabelt. Jeg tror ikke, at nogen vil installere det hele med en helt ny kæmpeturbine," siger Feng Zhao.

Han forklarer, at 75-80 pct. af omkostningerne til et projekt, der løber over tyve år, investeres i opførelsen af projektet. Resten, 20-25 pct., er de løbende driftsomkostninger, og de spiller derfor en stor rolle, siger Feng Zhao.

"Hvis turbinen ikke er troværdig, kan du forestille dig omkostningerne. Det er et nøglepunktet, for banker, udviklere, og turbineproducenter er bekymret for track record".

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Tyske og indiske rivaler i spids

Konsulenten forventer, at Vestas i stedet vil vinde en række mindre projekter, hvor møllen kan bevise sit værd og overbevise investorer om, at den også er en god investering ved opførelsen af store fremtidige projekter - som der med garanti kommer flere af, særligt i UK, hvor en række runde 3-projekter skal opføres omkring og efter 2020.

Vinderne inden 2020 bliver derimod konkurrenter som REpower og Siemens. De står ifølge Feng Zhao utrolig stærkt, fordi de har en stærk historik og kan levere den størrelse mølle, udviklere, investorer og forsikringsselskaber føler sig trygge ved.

Særlig REpower, som er en del af den indiske Suzlon-gruppe, har en stor fordel på området for offshoremøller i Europa, siger Feng Zhao.

Godt nok er selskabet ikke leder på offshore i forhold til samlet megawatt, det er Siemens, men selskabet er ledende, når det kommer til såkaldte multimegawatt-turbiner på 5-6 MW.

"Inden udgangen af årtiet vil et firma som REpower stå godt. Beskederne fra markedslederne er, at turbiner på 5-6 MW vil dominere markedet indtil 2020," siger Feng Zhao, som fortæller, at det var på dagsordenen under en debat ved en vindkonference i Manchester, der blev afholdt for nylig.

Selvom REpower fremhæves som leder, er Siemens også rigtig godt med. DONG Energy har f.eks. allerede indgået en rammeaftale om levering af 300 6.0 MW møller fra Siemens, som også er blevet testet på onshore-projektet Gunfleet Sands i UK.

Nyt Siemens-våben fejler i test 

"Den har allerede bevist sig værd og er blevet accepteret af udviklerne. Derfor er den kvalificeret sammen med REpower til at få ordrerne indtil 2020 i UK. Investorerne og forsikringsselskaberne vil tro på dem særligt med tanke på deres hidtidige track record," siger Feng Zhao med henvisning til Siemens' 3.6 MW mølle.  Den har selskabet leveret flere hundrede af, bl.a. 175 styk til verdens største havvindmøllepark, den 630 MW store London Array, der netop er blevet indviet.

Franske farer lurer

Når vi kigger længere frem i tiden, og Vestas har lanceret V164-mølle, er der imidlertid også andre aktører, der vil spille en central rolle i Nordeuropa.

Feng Zhao fremhæver franske Alstom og Areva. I dag har de ingen ordrer i UK, men hvis de præsterer på de franske projekter, er det meget sandsynligt, at de vil være seriøse kandidater til projekter i UK efter 2020.

"En bekymring i dag er, at de ikke har en lang track record, men de kan meget vel blive interessante også udenfor Frankrig, hvis det går godt med de projekter, de har dér," siger analytikeren.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også