Analytikere: Nu har Vestas genfundet formen

Tre ordrer på to dage er udtryk for, at kunderne igen kigger Vestas' vej. Men et helt stille USA bekymrer.
Foto: LARS KRABBE. Topchef Ditlev Engel kan glæde sig over, at kunderne tilsyneladende er på vej tilbage i møllebutikken. | Foto: Lars Krabbe
Foto: LARS KRABBE. Topchef Ditlev Engel kan glæde sig over, at kunderne tilsyneladende er på vej tilbage i møllebutikken. | Foto: Lars Krabbe

Som perler på en snor tikkede der ordrer fra Sverige (99 MW), Filippinerne (87 MW) og Australien (107 MW) ind i Vestas' ordrebog i den netop afsluttede juni-måned.

Det bringer den samlede årshøst op på 1.939 MW, hvortil de uannoncerede ordrer skal tilføjes. Det tempo imponerer Klaus Kehl, aktieanalytiker i Nykredit.

"Ligegyldigt hvordan man vender og drejer det, er det bare en rigtig flot ordreindgang i andet kvartal. Året startede måske lidt svagt, men de er kommet rigtig stærkt igen," siger han til EnergiWatch.

Analytikeren ser ordreindgangen som et tegn på, at den dårlige stemning, der var i markedet som følge af Vestas' alvorlige finansielle situation sidste år, er så godt som forduftet.

"Der er ingen tvivl om, at der var usikkerhed om situationen, specielt i andet halvår af 2012. Særligt tredje kvartal var meget svagt på ordreindgangen. Der var nok nogen kunder, der stoppede op en ekstra gang på grund af de finansielle problemer. Nu ser det ud som om, at kunderne er begyndt at vende tilbage," siger Kehl med henvisning til, at selskabet er ved at lægge et rædsomt 2012 bag sig.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Særligt tredje kvartal med en katastrofal ordreindgang på 401 MW var et ildevarslende tegn, da det normalt er netop den sidste halvdel af året, hvor vindmølleproducenter henter deres størstedelen af deres ordrer.

”Man kan godt sige, at Vestas har fundet formen igen. Den her ordreindgang er et udtryk for, at tingene går deres vej,” siger Klaus Kehl, som forventer, at væksten fortsætter ind i andet halvår.

Væksten fra andet halvår skal bl.a. findes i USA, hvor Vestas endnu har sin første 2013-ordre til gode.

Markedet er maniodepressivt

Netop den manglende aktivitet i Amerika bekymrer analytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets.

Han mener, at den seneste ordreindgang "absolut er et stærkt signal", men han vil ikke løfte armene, før den første ordre tikker ind fra USA.

"Vi er lidt nervøse for USA, hvor vi stadig mangler at se en ordre. Vi vil lige have bekræftelsen af, at kundernes syn på kapitalsituationen ikke holder dem tilbage," siger Jørgensen med henvisning til Vestas' meget negative pengestrømme.

Trods bekymringen for USA-markedet, hvor konkurrenterne GE Wind og Siemens har hentet ordrer, er Michael Friis Jørgensen optimistisk.

"De skal nok få deres ordrer i USA. Bekymringerne om Vestas' pengestrømme er mindre nu," siger han.

"Som altid er markedet maniodepressivt på de her ordrer. Der er tørre perioder og perioder, hvor de kommer væltende. Derfor skal man passe på med at overfortolke på det her, men at hente 2-3.000 MW i første halvår er klart over, hvad vi og markedet har forventet," siger Michael Friis Jørgensen.

I Nykredit har Klaus Kehl også studset over, at USA-markedet endnu ikke har kastet ordrer af sig.

"Det er også interessant, fordi vi endnu ikke har set nogen ordrer fra USA, som er et vigtigt marked. Her mener jeg, at 1000 MW er et realistisk bud. Dem har vi ikke set nogen af endnu, så det tegner godt for andet halvår,” siger han.

I Sydbank fremhæver Vestas-analytiker Jacob Pedersen ligeledes det amerikanske marked. Bl.a. fordi resultaterne på det store markedet viser, hvordan selskabet står i forhold til de to største konkurrenter.

"Tingene peger i den rigtige retning, men USA bliver lakmustesten. En del af usikkerheden knytter sig til, om man er, hvor man skal være, når man måler sig med Siemens og GE," siger Jacob Pedersen.

Et kig på aktiekursen viser med tydelighed, at investorerne kan lide, hvad de ser. Siden årsskiftet er kursen steget med næsten 150 pct. til 80 kr. Der er dog langt til fordums styrke for aktien, som inden finanskrakket i efteråret 2008 rundede 670 kr.

Få et overblik over årets ordreindgang i en opgørelse som Ritzau Finans har udarbejdet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også