Vestas-analytiker ser klar bedring i ordreindgangen

Med torsdagens rekordlandmølleordre på 1,3 gigawatt fra Brasilien og på 162 megawatt i Argentina er Vestas nu oppe på 2165 megawatt i annoncerede ordrer i første kvartal 2023.
Foto: vestas
Foto: vestas
AF MARKETWIRE

Vindmølleproducenten Vestas leverede torsdag et par store ordrer og kan meget vel have mere på vej fredag op til kvartalsafslutningen.

Med torsdagens rekordlandmølleordre på 1,3 gigawatt fra Brasilien og på 162 megawatt i Argentina er Vestas nu oppe på 2165 megawatt i annoncerede ordrer i første kvartal 2023.

Det er markant højere end den tilsvarende periode året forinden, hvor Vestas præsterede 836 megawatt i annoncerede ordrer, skriver Jyske Bank i et notat. Til sammenligning har gennemsnittet for første kvartal de sidste fem år været på 1 gigawatt.

Ser ordrevækst på 32 pct. i 2023

”Udviklingen i første kvartal understøtter vores forventning om en klar bedring i ordreindgangen i 2023, hvor vi ser mulighed for en stigning på 32 pct.,” skriver analytiker Janne Vincent Kjær fra Jyske Bank i et notat.

Og analytikerkorpset kan meget vel få indfriet deres forventninger til ordreindgangen i første kvartal på 2883 megawatt, vurderer hun med henvisning til estimater fra Bloomberg News.

”Vestas mangler derfor blot at sikre sig omkring 70 MW i annoncerede ordrer for at indfri markedets forventninger, vel og mærke under antagelse af, at man har sikret sig 650 MW i uannoncerede ordrer,” skriver Janne Vincent Kjær.

Hun pointerer, at Vestas til sammenligning de sidste 5 år i gennemsnit har hentet 555 megawatt i ordrer den 31. marts.

”Vi venter således, at Vestas bør komme i mål med ordreindgangen i første kvartal, hvorfor vi ikke venter nogen væsentlige justeringer af konsensusestimaterne,” skriver analytikeren.

Ordrepriser kan falde i første kvartal

Til gengæld peger hun samtidig på, at ordren fra Brasilien kommer til at have en negativ effekt på prisen på de ordrer, der er taget ind første kvartal, der dermed ventes at vise en faldende tendens for første gang i mange kvartaler.

Dette kan komme som en skuffelse for markedet, vurderer hun.

Udsigten til en forbedret ordreindgang skyldes ikke mindst forlængelsen af skatterabatordningen i USA, hvor kunderne nu er i fuld gang med planlægningsprocessen. Derfor venter Vestas, at aktiviteten vil tiltage i løbet af året.

”Investorernes opmærksomhed vil således være rettet mod ordreindgangen, som vi venter kommer til at stige kraftigt i 2023. Vestas venter, at markedet for landbaserede møller vil stige med 8-10 pct. om året fra 2022 til 2025 målt på installationsniveauet, vel og mærke trods udsigten til et fald i aktivitetsniveauet i 2023.”

”Dette peger på en kraftig bedring i 2024/25, hvilket vi også har været ude og flage for,” skriver Janne Vincent Kjær.

Vestas-aktien steg torsdag 5,2 pct. til 198,32 kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs