Vestas forvist til global andenplads i 2022

Vestas var sidste år ikke længere det firma på verdensplan, der opstillede mest vindmøllekapacitet, og i det hele taget faldt den samlede installerede kapacitet globalt.
Kinesiske Goldwind tog i 2022 førstepladsen globalt som det firma, der opstillede mest vindmøllekapacitet. | Foto: Zhou You/AP/Ritzau Scanpix
Kinesiske Goldwind tog i 2022 førstepladsen globalt som det firma, der opstillede mest vindmøllekapacitet. | Foto: Zhou You/AP/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

Vestas måtte sidste år opgive sin topplacering blandt verdens vindmølleproducenter, da kinesiske Goldwind, som den første vindmølleproducent fra Kina nogensinde, opstillede mere kapacitet end nogen anden aktør.

Det skriver Recharge News på baggrund af data fra BloombergNEF, der samtidig advarer om, at opstillingen af ny vindkapacitet på globalt plan sidste år bremsede op.

Vestas opstillede ny kapacitet i 2022 på 12,3 gigawatt, og det var mindre end Goldwinds præstation på 12,7 gigawatt. Amerikanske GE indtog samtidig tredjepladsen med 9,3 gigawatt.

På fjerdepladsen kom endnu en kinesisk producent, Envision, med 8,3 gigawatt, mens spansk-tyske Siemens Gamesa og kinesiske Mingyang delte femtepladsen med 6,8 gigawatt.

Ifølge opgørelsen faldt den globale opstilling af havvind-kapacitet sidste år med 9,1 gigawatt, men den gode nyhed var i den forbindelse for Vestas’ vedkommende, at koncernen her kunne stille sig på det øverste trin på sejrsskamlen med 1,9 gigawatt. Siemens Gamesa og Mingyang delte her - igen - andenpladsen med 1,4 gigawatt hver.

Den samlede globale opstilling, inklusiv onshore-projekter, droppede fra 99 gigawatt i 2021 til 86 gigawatt i 2022, og det er grund til bekymring.

”Alarmklokkerne burde ringe,” siger Cristian Duca, vindanalytiker hos BloombergNEF og peger på, at tilbagegangen falder sammen med, at regeringer verden over øger deres ambitioner for grøn energi.

Den gode nyhed er dog, at den amerikanske stats plan for investeringer i en energiomstilling i perioden frem til 2030 samlet vil øge projektkapaciteten - alt andet lige - med 135 gigawatt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også