EnergiWatch

Analytikere forventer fortsatte udfordringer og underskud hos Vestas

Der er ikke stor optimisme hos analytikerne forud for Vestas' regnskab for andet kvartal, hvor de logistiske udfordringer og høje råvarepriser stadig presser mølleproducenten.

Foto: vestas

Vindmølleproducenten Vestas kommer onsdag med regnskab for andet kvartal, hvilket sker i kølvandet af store indtjeningsskuffelser fra rivalerne GE og Siemens Gamesa.

Heller ikke regnskabet fra Vestas ventes prangende, idet flere af de udfordringer, som også har påvirket de foregående regnskaber, er fortsat med uformindsket styrke - eller er blevet forværret yderligere.

"Ifølge Vestas er de logistiske udfordringer ikke blevet mindre siden aflæggelsen af regnskabet for første kvartal, snarere tværtimod har nedlukningerne i Kina varet længere end først antaget, hvilket har resulteret i forsinkelser og længere transporttider. Samtidig fortsætter containerne med at hobe sig op i havnene i LA og Long Beach," skriver aktieanalytiker Janne Vincent Kjær fra Jyske Bank op til regnskabet.

Fokus på investeringer

Hun mener dog, at der er efterladt plads i selskabets guidance til yderligere forværringer, men flere forstyrrelser, herunder en strejke blandt havnearbejderne, vil ifølge analytikeren formentlig betyde, at Vestas ender op i den nedre ende af de forventninger, som selskabet nedjusterede til i regnskabet for første kvartal.

"Vi forventer dog, at Vestas vil være i stand til at fastholde forventningerne til helåret, hvor Vestas har guidet for en omsætning på 15-16,5 mia. euro og en EBIT-margin på minus 5 pct. til 0 pct. før særlige poster. Den høje ende af guidance ser imidlertid ambitiøs ud, og vi kan ikke udelukke, at Vestas vælger at indsnævre toppen af guidance-intervallet," skriver Janne Vincent Kjær.

Også aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank vurderer, at Vestas har indbygget tilstrækkelig elastik i den meget brede forventningsprognose, så der ikke bliver behov for den decideret nedjustering.

"Vi ser stadig et resultat i år omtrent midt i intervallet som mest sandsynligt. Energiforsyningskrisen er dog en joker, hvis Vestas har gasafhængige underleverandører, der får leveranceproblemer," skriver Jacob Pedersen i en kommentar.

Ifølge et estimat indsamlet af Vestas op til regnskabet venter analytikerne et resultat før skat for andet kvartal på minus 157 mio. euro.

"Vi forventer, at andet kvartal bliver endnu et udfordrende kvartal for Vestas, hvor indtjeningen vil være under massivt pres som følge af de kraftigt stigende råvarepriser og store logistiske udfordringer, der ikke er blevet mindre i andet kvartal. Det vil sammen med et fald i volumen på landbaserede møller på 13 pct. lægge pres på indtjeningen," skriver Janne Vincent Kjær.

Stigende råvarepriser

Også Jacob Pedersen forventer, at forstyrrelserne i forsyningskæden og stigende råvarepriser endnu engang vil sætte et solidt aftryk på Vestas-regnskabet.

"Vi forventer, at forsinkelse også har haft betydning for Vestas' aktivitetsniveau i andet kvartal. Dels som følge af Ukraine-krigen, men også som følge af fortsatte udfordringer i forsyningskæderne, hvor især covid-19-nedlukningerne i Kina kan have betydning," skriver han.

I regnskabet vil et fokuspunkt også være udviklingen i ordrepriserne. Jacob Pedersen estimerer en ordreindgang i landvindforretningen på ca. 2550 megawatt i andet kvartal.

"Vi forventer, at ordreindgangen igen vil vise stigende salgspriser, og vi modellerer en gennemsnitlig pris på 0,90 mio. euro per megawatt, og dermed en samlet ordreindgang i kvartalet på ca. 2,3 mia. euro i landvindforretningen," skriver Jacob Pedersen.

Siemens Gamesa på vej mod at presse GE's flagskib ud af hjemmemarkedet

Vestas investerer i elektrolyse-producent 

Mere fra EnergiWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs