Wind Europe: Seriøse tiltag for at løse stor udfordring

Af specifikke positive tiltag noterer Wind Europe-chefen blandt andet også EU-Kommissionens forpligtelse til kraftig håndhævelse af nye EU-regler på tilladelsesområdet.
Foto: PR / Wind Europe
Foto: PR / Wind Europe
AF MARKETWIRE

Vindmølleindustrien i Europa er i flere år blevet bremset af komplekse regler for tildeling af tilladelser til nye projekter, men EU tager nu seriøse skridt for at løse udfordringerne.

Det siger chefen for Wind Europe, Giles Dickson, som i denne uge er vært for brancheforeningens store årlige vindmøllekonference, som i år finder sted i spanske Bilbao.

"Vi har sagt det meget klart, at årsagen til, at der ikke etableres nok vindenergi i forhold til målsætningerne, er "permitting". Men regeringer i EU tager nu seriøse skridt for at takle udfordringerne, og vi ser optimistisk på, at de vil få succes med det."

"Vi ser for eksempel allerede nu en betydelig stigning i "permitting"-volumener i Tyskland, og vi er fortrøstningsfulde med hensyn til, at det kan ske andre steder også," siger Giles Dickson i et interview med MarketWire.

Af specifikke positive tiltag noterer han blandt andet også EU-Kommissionens forpligtelse til kraftig håndhævelse af nye EU-regler på tilladelsesområdet, hvor beslutninger om vedvarende energiprojekter skal tages inden for to år for indlevering af ansøgningen - og inden for et år, når det gælder repowering-projekter.

Det skal hindre at projekter havner i syltekrukken.

"Desuden skal alle lande have en "one-stop-shop" for tilladelse til vedvarende energiprojekter," siger Giles Dickson.

Sidstnævnte regler har været gældende fra juli sidste år, men kommissionen har også her lagt op til en skærpet håndhævelse. Desuden er EU-Kommissionen på vej med at offentliggøre detaljerede retningslinjer til nationale regeringer om simplificering af regler og procedurer.

Den guidance var planlagt til at komme til sommer, men er blevet fremrykket til maj. Det ser Wind Europe-chefen som en erkendelse af, hvor presserende det er at få simplificeret reglerne, for at Europa kan accelerere udbygningen af vedvarende energi.

"Nationale regeringer anerkender det ligeledes. Den nye tyske regering har betydeligt øget landets mål for vedvarende energi for 2030, og på samme tid har de annonceret planer om i betydelig grad at simplificere tilladelsesprocedurer."

"De ved, at de ikke kan levere på de højere mål uden at simplificere "permitting", og det arbejdes der på allerede," siger Giles Dickson.

Ifølge branchechefen har Tyskland i øjeblikket landvindprojekter med en kapacitet på 9 gigawatt, som er blokeret på grund af forskellige forhold som nærhed til lufthavne, radarinstallationer og militære anlæg.

Ruslands invasion i Ukraine har sat ekstra tryk på Tysklands ambitioner på grund af landets nuværende store afhængighed af leverancer af olie og gas fra Rusland.

"Den tyske regering ønsker at øge raten af nye landvindinstallationer til 5 gigawatt om året fra 2024 - og fra 2027 og hvert år frem til 2035 vil de bygge 10 gigawatt om året. De vil have 100 pct. vedvarende elektricitet i 2035, det er et nyt mål, der er sat som reaktion på krisen," siger Giles Dickson.

I Tyskland blev der i 2021 til sammenligning opsat lige under 2 gigawatt i ny landvindkapacitet. Også andre lande har reageret på krisen med øgede ambitioner.

"Holland har fordoblet deres mål for offshorevind i 2030 fra 11 til 22 gigawatt. Spanien har annonceret en ekstraauktion på 1 gigawatt for i år i tillæg til de auktioner, de i forvejen planlagde. De kalder den kriseauktionen - de vil have vedvarende energi så hurtigt som muligt, ligeligt fordelt mellem vind- og solenergi," siger Giles Dickson.

Han fremhæver også et eksempel i Italien for få uger siden, hvor det på et kabinetsmøde for alle ministre i regeringen blev besluttet at åbne for tilladelser for 500 megawatt landmøller, som der ellers havde været blokeret for.

"Kulturministeriet havde blokeret for de fire vindprojekter på grund af nogle forhold om nærhed til kirker, men kabinettet besluttede at skære igennem og åbne for dem - som svar på den nuværende situation."

"Det er politiske dynamikker, vi ser i hovedstæder nu. Så det er opmuntrende," konkluderer Giles Dickson.

Wind Europe: Det er blevet mere udfordrende at nå 2022-estimater

Historisk pres for hurtig udbygning af vindenergi

Vindchef: Masser af kapital til vindinvesteringer trods højere renter

Vindenergimuligheder i ændret Europa i fokus på konference i Bilbao 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også