EnergiWatch

Aker investerer 1 mia. euro i vindudvikler

Norske Aker Horizon overtager tre fjerdedele af den britiske land- og havvindudvikler Mainstream Renewable, der skal muliggøre udbygning af 5,5 GW før børsnotering i 2023.

Foto: Mainstream Renewable Power

Det var tilsyneladende ikke et tegn på vaklende grønne ambitioner, da Aker Horizon i går trak buddet på NBT. For frem for overtagelsen af den norske udvikler, hvilket ville have kostet i omegnen af 3 mia. NOK, har Akers grønne datter opkøbt 75 pct. af den noget større skotske udvikler Mainstream Renewable Power til godt det dobbelte. Prisen lyder således på 1 mia. euro (7,44 mia. kr.).

Investeringen skal gøre Mainstream i stand til at sætte yderligere skub i sin globale ekspansion, hvor planen er at sikre finansieringen på 5,5 GW frem til 2023. Året hvor udvikleren efter planen skal børsnoteres på Euronext Growth – med opkøbet er det nu planen af flytte selskabet på Oslo Børs maksimalt et år efter noteringen.

"Ved at kombinere Mainstreams globale organisation og vedvarende energiaktiver med Akers 180 års lange historik udi at bygge og udvikle industrielle selskaber er endnu et skridt på linje med vores langsigtede strategi for værdiskabelse og for at positionere Aker Horizons til betydelig og bæredygtig vækst inden på de vedvarende energimarkeder," siger Akers adm. direktør, Øyvind Eriksen.

Mainstream Renewable har historisk gjort sig gældende på især to markeder: Det hjemlige havvindmarked og fjerne landvind- og solmarkeder i bl.a. Sydafrika og Latinamerika.

Ren energiaktør

Eksempelvis var det Mainstream, der oprindeligt udviklede det Hornsea-kompleks, der nu er Ørsteds største aktiv i Storbritannien, lige som udvikleren i hjemlandet står bag ligeledes frasolgte projekter som Naert Na Goithe og Inch Cape. I de seneste år er det dog især landvindprojekter på mere end end 3 GW i Chile, der har trukket overskrifter for Mainstream, der nu ser frem til at få øget muskelmassen med norske kroner.

"Vi er glade for at have en så højtrespekteret forretning som Aker Solutions med om bord, der gør Mainstream i stand til betydeligt at accelerere sine vækstplaner og levere en global portefølje af vind- og solaktiver," siger Mainstreams adm. direktør Mary Quaney, der mener at opkøbet vil bringe selskabet på kurs mod at blive en af verdens første "pure-play renewable energy majors".

Aker lægger 900 mio. euro kontant i handlen, mens der er yderligere 100 mio. euro i potentielle earnout-betalinger. Købet forventes at blive lukket i årets 2. kvartal, såfremt de relevante myndigheder godkender handlen, der også inkluderer en halvpart i superconductor-selskabet Supernode.

De sidste 25 pct. af selskabet bliver på stifter og formand Eddie O'Connors hænder, lige som han fortsætter på posten. Kjell Inge Røkke, Kristian Røkke og Øyvind Eriksen træder ind i bestyrelsen for Mainstream, der beholder både navn og topchef.

Aker trækker milliardbud på vindudvikler

Aker Offshore Wind vil øge investeringer i flydende havvindmøller

Irsk vindselskab vinder milliardprojekter

Mere fra EnergiWatch

”Meget svært” at diktere nye referencepunkter for gas

EU-Kommissionen arbejder på at lave et nyt – eller flere – benchmark for gasprisen i Europa. Dansk gasekspert er enig i, at flere benchmarks er en god idé, men sætter spørgsmålstegn ved, om den slags bare kan dikteres fra oven.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs