Ørsted-direktør: Tre ting kan kompensere for støtteudløb på landvind i USA

Når den fulde PTC-støtte bortfalder med udgangen af 2020, handler det for Ørsted om at fokusere på produktudvikling, etablering af et amerikansk handelskontor samt skabelsen af projekter helt fra bunden, fortæller direktøren for landvind.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
AF RITZAU FINANS

Den gradvise udfasning af en gunstig amerikansk skatterabatordning, der i en årrække har været en stærk drivkraft for udviklingen af landvindprojekter i USA, er snart fortid.

Det tvinger udviklerne til at finde løsninger, der kan kompensere for støttereduktionen og dermed sikre både et attraktivt økonomisk afkast og konkurrencedygtige projekter, hvis aktiviteten på markedet for landvind skal fortsætte på et højt niveau.

Det er også noget, som Ørsteds landvindforretning, der blev genfødt med sidste års opkøb af den amerikanske udvikler Lincoln Clean Energy, forbereder sig på.

Udfasningen af støtteordningen i USA, der også er kendt under den engelske forkortelse PTC, giver dog ikke anledning til stor bekymring hos Declan Flanagan, der i slutningen af november blev udpeget til direktør for landvinddivisionen hos Ørsted.

"Vi er meget glade for porteføljen af projekter, som vi har ind i 2020, hvilket er det sidste år med den fulde PTC-støtte. Derfor vil de projekter, vi har under konstruktion i USA, være klar til at komme online næste år og indfange det," siger han.

"Derefter falder PTC-støtten til 80 pct. som en del af den glidende udfasning, og naturligvis er man nødt til at gøre op for den forskel for at fastholde potentialet for værdiskabelse, fortsætter Declan Flanagan, der i 2009 stiftede Lincoln Clean Energy, i et interview med Ritzau Finans.

Ifølge direktøren skal tre faktorer tilsammen sørge for, at den danske energikoncerns landvindforretning vil være konkurrencedygtig i USA, i takt med at støtten udfases. Det drejer sig om produktudvikling, oprettelsen af et amerikansk handelskontor og selskabets evne til at udvikle egne projekter helt fra bunden.

Produktforbedringer kan kompensere for en del

Først og fremmest har særligt de seneste fem års udvikling og effektiviseringer inden for landvind sikret, at udviklerne skal kaste færre investeringskroner efter projekterne end tidligere.

"Vi har set en masse investeringer i produktudviklingen hos vindmølleproducenterne, og det har resulteret i større vinger, højere møller og andre forbedringer. År for år ser vi de forbedringer blive en realitet, og det betyder, at vi ikke kun har et lavere investeringsniveau (capex, red.), men at vi også får mere produktion per dollar, der investeres. Derudover har vi set et meget konkurrencepræget miljø mellem vindmølleproducenterne," siger Declan Flanagan.

De seneste år har flere vindmølleproducenter som Siemens Gamesa og danske Vestas meldt om prispres i industrien, men den seneste tid har priserne stabiliseret sig. Udviklerne får generelt gavn af prispres og konkurrence blandt producenterne, men samtidig har de en interesse i, at leverandørerne også klarer sig fornuftigt i det lange løb.

"Vi er naturligvis interesserede i, at de er rentable og laver fornuftige marginer på udstyret. Det er ikke det samme som at sige, at priserne skal stige. Vi er nødt til at være disciplinerede med den margin, vi får. Det kan ske ved at sikre større produktion per dollar, der investeres, ved hjælp af bedre møller. Det er det, der vil gøre det muligt for producenterne at fastholde eller beskytte deres marginer," siger Declan Flanagan.

Direktør ser to særlige Ørsted-fordele

Produktudviklingen er noget, som Ørsteds konkurrenter også nyder godt af, men Declan Flanagan mener, at den danske energikoncern har særligt to særskilte konkurrencefordele i USA.

Han fremhæver, at Ørsted generelt selv vil udvikle landvindprojekterne fra bunden, og at selskabet i oktober i år åbnede handelskontor i Chicago, der skal handle med el på engrosmarkederne.

Beslutningen forklarede Ørsted med, at det både kunne reducere risikoen og sikre højere afregningspriser på den el, som selskabets landvind- og solcelleparker producerer.

"Vi udnytter styrken af den globale koncern til at give os en specifik fordel, da vi mere aktivt kan styre omsætningen, og det åbner også op for flere afsætningsmuligheder. Vi kan drive mere omsætning til vores aktiver, mens vi styrer vores risici. Det kommer i stigende grad til at være vigtigt, og det giver en fordel til de store globale spillere i forhold til de mindre markedsdeltagere," siger Declan Flanagan.

For at opnå den fulde støtte gennem den amerikanske skatterabatordning skulle landvindprojekterne allerede kvalificere sig ved at begynde konstruktionen tilbage i 2016, og samtidig er det et krav, at de projekter står færdige senest ved udgangen af 2020.

Derfor har konsulentfirmaet Wood Mackenzie eksempelvis også tidligere på året vurderet, at vindmølleboomet i USA ville nå toppen i 2020, da udviklernes hast med at få færdiggjort projekterne og dermed indfri den fulde skatterabat ville sikre en rekordhøj installation målt på kapaciteten.

Flere projekter er fremrykket i USA

For projekter - der har kvalificeret sig ved eksempelvis at indgå aftaler om at købe komponenter for flere år siden, men som først sættes i drift efter udgangen af næste år - udfases støtten år for år til at udgøre 80, 60 og til sidst 40 pct. af det fulde niveau, før skatterabatten forsvinder helt.

Udfasningen har ifølge Ørsteds landvinddirektør betydet, at flere projekter er blevet fremrykket, så de står til at blive opført i 2020. Det kommer til at påvirke aktivitetsniveauet næste år i en positiv retning, mens det omvendt vil lægge en dæmper på aktiviteten i de efterfølgende år.

"Man vil altid se, at projekter bliver skubbet frem, i et marked hvor der er en udfasning af subsidier i gang. Det alene gør, at vi vil se, at markedet genkalibreres til et lavere niveau," siger direktøren.

Han mener dog, at aktiviteten i markedet kan komme til at overraske positivt - også efter 2020.

"Jeg forventer, at de seneste års fænomen med, at vedvarende energi generelt har præsteret bedre end forudsigelserne i markedet, vil gentage sig. Der er USA ikke anderledes. Så 2020 bliver en del større, end folk troede for et år siden, og 2021 bliver også større, end de troede sidste år. Lige nu forbereder vi os stadig på at være disciplinerede med, hvordan vi positionerer os til det genkalibrerede marked," siger Declan Flanagan.

"Overordnet set føler jeg mig godt tilpas med, at vi får vores bid af markedet, og at det forbliver robust. Markedet i 2023 bliver bestemt mindre end markedet i 2020, men der vil stadig være en meningsfuld vækst i USA i fremtiden," lyder det også.

I sidste uge blev Declan Flanagan udpeget som koncerndirektør for Ørsteds Onshore-forretning. Samtidig kom det frem, at koncernen havde besluttet at integrere Lincoln Clean Energy fuldt ud i Ørsted og at rebrande den amerikanske udvikler som "Ørsted Onshore".

 

GE får vestens største ordre til Kina 

Statsstøtten til vind blev sendt på hospice under jubilæumsfest

Kanonår for vindindustrien ramt af knaphed på kerneprodukt 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også