Analytiker: Ordrer giver tanken "har jeg set rigtigt her?"

En stærk ordreindgang til fornuftige priser, lyder det fra Sydbanks aktieanalysechef, der dog ikke er imponeret over indtjeningsniveauet. (Opdateret)
Foto: Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann
AF RITZAU FINANS

Vestas har torsdag morgen løftet sløret for et regnskab, hvor ordreindgangen overraskede markant. Vindmølleproducenten havde i juli, august og september en ordreindgang på 4738 megawatt (MW), hvor analytikerne ifølge et estimat indsamlet af Ritzau Finans blot havde ventet 3477 MW.

"Det er en af de sekvenser, hvor man tænker: "Har jeg set rigtigt her?," lyder det fra Sydbanks aktieanalysechef, Jacob Pedersen.

 

"Den er meget stærk med fornuftige priser, som ligger en lille my under, hvad jeg havde regnet med. Men det er ikke alvorligt - det er en meget stærk ordreindgang," vurderer han.

Vestas havde allerede offentliggjort ordrer på 2655 MW i løbet af kvartalet, men vindmølleproducenten havde altså yderligere 2082 MW uannoncerede ordrer med til investorerne i regnskabet for perioden. Analytikerne havde kun ventet 822 MW i uannoncerede ordrer.

Indtjening bliver delvist skønmaleri

Generelt var Vestas' tredje kvartal bedre end ventet blandt analytikerne. Omsætningen steg til 3646 mio. euro, hvor der var ventet 3301 mio. euro ifølge estimater fra Ritzau Estimat, mens resultatet efter skat landede på 303 mio. euro. Her var ventet 259 mio. euro.

"Det ser meget lyserødt ud, når man kigger på tallene. Havde det ikke været for 120 mio. euro i positive effekt fra det her salg af rumænske vindparker, havde det været armene helt over hovedet, men indtjeningsniveauet ser ikke super stærkt ud," vurderer Jacob Pedersen.

Han henviser til, at Vestas i slutningen af solgte 80 pct. af de datterselskaber, der ejer tre rumænske vindprojekter, for 136 mio. euro. Det blev i regnskabet indregnet med en effekt på 120 mio. euro på driftsresultatet (EBIT).

"Indtjeningen bliver delvist et skønmaleri. Jeg havde regnet med, at hele effekten fra parkerne ville komme i fjerde kvartal - det gør indtægten for salget også, men det er så ikke nogen indtjeningseffekt i de indtægter i omsætningseffekten, man har i fjerde kvartal," siger han.

Fraregnet den positive effekt er driftsoverskuddet dog stadig højere end ventet. Inklusive effekten viste posten 429 mio. euro, mens den uden var på 309 mio. euro. Analytikerne havde regnet med et driftsoverskud på 278 mio. euro.

Margin i service overraskende positiv

Jacob Pedersen fremhæver særligt marginerne i serviceforretningen som en positiv udvikling i kvartalet. Her skuffede omsætningen - den steg til 442 mio. euro mod ventet 458 mio. - men driftsmarginen (EBIT) blev løftet til 28,3 pct. Her var blot ventet 24,7 pct.

"I Power-divisionen er der stadig marginer til den svage side, i forhold til hvad jeg havde regnet med, og kigger man på den samlede forretning, så havde tallene set relativt svage ud i forhold til det høje aktivitetsniveau i kvartalet, hvis ikke det havde været for effekten for de rumænske vindparker."

"På indtjeningssiden kan vi kippe med flaget for serviceforretningen, men der er stadig et element af, at Power-divisionen er til den svage side," siger han.

I Power-divisionen steg driftsmarginen (EBIT) til 11,1 pct., hvor der var ventet en 10,3 pct. blandt analytikerne. Fremgangen, der var på 1,7 pct.point, var dog primært drevet af salget af de tre rumænske vindparker.

Vestas' regnskab får torsdag morgen en yderst positiv modtagelse. Efter en forlænget åbningsauktion stiger aktien 7,9 pct. til 585,40 kr. på børsen i København.

Vestas vil købe aktier tilbage for 1500 mio. kr.

Vestas gemte to gigawatt i godteposen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Thomas Borberg

"Told på kinesiske vindmøller er en mulighed"

Læs også