Vestas tager strategisk spring med opkøb

Med mulighed for fuld fremtidig overtagelse køber mølleproducenten sig ind i udvikler med 25 GW på bogen – hvoraf halvdelen er solprojekter. Det åbner op for nye vækstmuligheder, fastslår selskabet.
Foto: Vestas
Foto: Vestas

Rollen som totalentreprenør antager i stigende grad form for Vestas. Mølleproducenten har indgået aftale med projektudvikleren Sowitec om at købe 25,1 pct. af aktiekapitalen med mulighed for at overtage hele selskabet inden for de kommende tre år. Opkøbet skal åbne op for ny vækst også uden for vind i udvalgte lande og i samarbejde med kunder.

Det meddeler Vestas.

"Med opkøbet af en mindre del af Sowitec, opnår Vestas adgang til en uafhængig udviklingsenhed, der styrker vores med-udviklingsportefølje og forbedrer vores løsninger og muligheder i strategiske markeder i Latinamerika," siger adm. salgsdirektør Juan Araluce i meddelelsen.

"Vestas fortsætter med at investere i løsninger og muligheder, der øger vores evne til at imødekomme vores kunders skiftende behov og til at teame op med dem gennem energiomstillingen."

Sowitec blev grundlagt i den tyske by Sonnenbühl for godt 25 år siden af brødrene Gerd og Frank Hummel. Men trods det tyske ophav er udvikleren især til stede på de latinamerikanske markeder, med omkring 90 pct. af de godt 2,6 GW vind, der aktuelt er i drift eller under opførelse, beliggende hovedsageligt i Mexico og Brasilien.

11 GW i Latinamerika

Foruden de operationelle parker har selskabet en pipeline på omkring 12,5 GW vindprojekter. Også disse har en klar geografisk overvægt i Latinamerika med udviklingsprojekter på 3,1 GW i Mexico, 3 GW i Brasilien, 1,6 GW i Argentina, 1,1 GW i Chile, 1,1 GW i Uruguay og 1,3 GW i Colombia og Peru.

Om end nu formaliseret er det langt fra første gang, Vestas og Sowitec arbejder sammen. Med nylige projekter som Amistad i Mexico og Ventos Da Bahia i Brasilien har Vestas gennem årene leveret omkring 1,1 GW til udvikleren. Hvilket gør den danske producent til dennes største leverandør foran Siemens Gamesa.

I mange af tilfældene er dette dog sket med også en tredjepart involveret i form af typisk mere kapitalstærke selskaber som EDF eller Enel. Sowitec selv havde således en forventet omsætning sidste år på omkring 30 mio. euro (224 mio. kr.) oplyses det.

Medudvikler siden 2017

At Vestas i meddelelsen understreger sin rolle som med-udviklende selskab er da næppe heller tilfældigt. Foruden at mølleproducenten trods sin stigende økonomiske polstring fortsat har en relativt beskeden balance sammenlignet med f.eks. de store energiselskaber, er den også uhyre påpasselig med ikke at træde sine kunder for hårdt over fødderne.

Derfor har Vestas været ganske fåmælt omkring sine hidtidige skridt ind i rollen som udvikler. Om end sådanne er taget på flere markeder. Som EnergiWatch kunne berette i sidste måned har producenten indgået et joint venture om udvikling af en række polske projekter med selskabet GEO Renewables, mens der allerede i slutningen af 2016 blev dannet en alliance i USA med RES Americas.

"Det vil formentlig komme til at ske på forskellige markeder. Det er endnu på et for tidligt stadie for nuværende til at vurdere [det fulde potentiale, red.], men det vigtigste er at gribe muligheden, når den er der, og selvfølgelig er vi i konkurrence med andre. For det er den generelle udvikling, som vi ser den," sagde økonomidirektør Marika Fredriksson til EnergiWatch tilbage i februar 2017.

Når Vestas begiver sig stadig længere ind i rollen som bygherre tjener det to formål. Dels skaber det et fremtidigt marked for levering af møller, om end producenten med sidste års ordreindtag på 14,6 GW ikke just mangler arbejde på kort sigt. Dels skaber det muligheder for at indkassere højere marginer.

Hybridselskab

For selv om også projektudviklerne også har mærket konsekvenserne af de seneste års prispres efter implementeringen af udbud og auktioner, så er indtrykket hos møllefabrikanterne, at en uforholdsmæssig stor del af besparelserne er havnet hos dem og den øvrige leverandørkæde. Omvendt er risikoen også højere hos udviklerne. Noget Vestas selv kender til fra sin lidet succesfulde periode som parkoperatør i især Rumænien.

Endelig spiller investeringen i den tyske udvikler også ind i en anden tendens, Vestas i de seneste år har øget interessen for. Bag navnet Sowitec ligger således et ligeligt teknologisk fordelt fokus på sol og vind, og selv om selskabet hidtil primært har udviklet vindparker, består halvdelen af den fremtidige pipeline – 12,5 GW – af solprojekter, der lige som vindprojekterne hovedsagligt er beliggende i Latinamerika.

I erkendelse af markedet ændrer sig i takt med den øgede udbredelse af vedvarende energi har den danske producent skiftet strategisk fokus fra at se sig som mølleleverandør til at se sig bredere som leverandør af energiløsninger. Hvilket vil sige med et øget fokus på hybridløsninger med som oftest sol og vind sammen.

"Baseret på Sowitecs dokumenterede historik inden for projektudvikling af solcelleanlæg, styrker opkøbet også Vestas' tilbud inden for hybride kraftværkløsninger," noterer Vestas sig i meddelelsen.

"Med den bæredygtige energis andel af energimikset på vej til at vokse fra 10 pct. i dag til mere end 30 pct. i 2035, så er hybrider et nøgleelement i Vestas' mål om at udvikle bæredygtige energiløsninger med vind som kerneelementet."

Opkøbet i Sowitec forventes at blive gennemført i indeværende kvartal og afhænger af konkurrencemyndighedernes godkendelse.

Vestas vil selv udvikle vindparker

Vestas bliver projektudvikler i Polen

Vestas valgt til verdens største hybridanlæg

Vestas indgår joint venture med kæmpe projektudvikler

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Jade Gao

Kina strammer grebet om eksport af sjældne jordarter

For abonnenter

Læs også