MHI Vestas skal rykke grænser med flydende møller i Portugal

I en historisk aftale er MHI Vestas nu valgt til at levere havmøllerparker til flydende fundamenter. Møllerne bliver langt større, end hvad markedet for flydende havvind hidtil har set.

Det bliver dansk-japanske MHI Vestas, der skal levere møllerne til det, der bliver den hidtil kraftigste flydende vindpark i verden set i forhold til møllevalg. Selskabet er valgt som leverandør til Windfloat Atlantic projektet i Atlanterhavet ud for det nordlige Portugal.

Det er portugisiske EDP Renewables, der står i spidsen for konsortiet WindPlus, der skal opføre parken. MHI Vestas vil levere tre V164-8.4 MW møller, der altså i modsætning til de gængse havmølleparker, V164'eren hidtil har spillet en rolle i, vil blive placeret på flydende platforme.

Dermed bliver MHI Vestas' V164'er den hidtil kraftigste vindmølle, der er installeret i en flydende havmøllepark.

"Denne faste ordre bekræfter MHI Vestas' førerposition inden for flydende havvind. Vi bygger videre på det partnerskab, vi har haft med WindPlus og Principle Power siden 2011, og er meget stolte over, at WindFloat Atlantic har valgt at benytte sig af tre af vores V164-8.4 MW møller, den største og mest kraftige vindmølle nogen siden installeret på en flydende platform," siger Philiippe Kavafyan, adm. direktør i MHI Vestas.

WindFloat parken vil kunne levere 18000 husstande med grøn strøm, men bliver af MHI Vestas fremhævet som særlig vigtig på grund af de erfaringer, man kan høste med den flydende teknologi.

"Vores erfaring hidtil med flydende fundamenter giver os stor tiltro til, at projektet vil lykkes.  Med flydende havvind i rivende udvikling mod fuldt potentiale, vil dette projekt levere afgørende viden, som vi kan brugt også i kommende projekter," siger Torben Larsen, teknisk direktør hos MHI Vestas.

De tre møller vil blive placeret 20 kilometer fra land på havdybder på op til 100 meter. Fundamenterne vil blive leveret af Principle Power.

Det var i sin tid Vestas, der leverede en 2MW-mølle til Principal Powers første, lille testprojekt, der blev indviet ud for Portugals kyst i 2012.

Ud over Principle Power og MHI Vestas er også blandt andet Siemens Gamesa og norske Equinor og Aker gået ind i udviklingen af flydende havvind.

Mens omkostningerne til flydende havvind fortsat er langt højere end konventionelle havvindmøller, så frister teknologien på grund af de nye muligheder for parker, den rejser. Det er langt fra alle steder i Verden, at man har mulighed for at etablere havvindmølleparker på havdybder, hvor det er rentabelt med fikserede fundamenter.

Havdybderne på amerikanske vestkyst, flere lande i Asien samt netop de europæiske markeder i Skotland, Portugal og Frankrig umuliggør en konventionel udbygning. Her kan flydende havvind åbne op for et langt større marked.

Således har Norge varslet, at man dette efterår vil åbne to nye områder i havet ud for Norge, hvor havvindindustrien kan gå i gang med pilotprojekter inden for flydende havvind. I alt er der identificeret fire områder i norske farvande, der passer særligt godt til havvind. Energien, som parkerne vil generere, skal leveres til eksisterende olie- og gasplatforme, og de vil ikke blive tilkoblet fastlandets elnet.

 

Equinor fremlægger nye planer for den norske sokkel  

Norge vil give plads til to flydende havvindmølleparker i år 

 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Thomas Borberg

"Told på kinesiske vindmøller er en mulighed"

Læs også