GE vil teste kommende kæmpemølle i England

Haliade X-projektet og den gigantiske 12 MW-mølle skal testes i Storbritannien som led et en femårig forsknings- og udviklingsaftale, der begynder senere i år.
Foto: General Electric Company
Foto: General Electric Company
RITZAU FINANS

Det vakte stor opsigt, da GE Renewable Energy, som er en del af General Electric-koncernen og en stor konkurrent til spillere som Vestas og Siemens Gamesa, i starten af marts annoncerede planer om udvikling af verdens største vindmølle på 12 megawatt (MW).

Nu har selskabet løftet sløret for, at møllen skal testes i England som led et en femårig forsknings- og udviklingsaftale, der begynder senere i år. Ifølge den britiske energiminister, Claire Perry viser aftalen, at den britiske støtte til offshorevindenergi hjælper med at skabe "verdensklasse forsknings- og testfaciliteter".

"Gennem vores industrielle strategi gør vi UK til en global leder i vedvarende energi, inklusive offshoreenergi, med mere støtte til rådighed end i noget andet land i verden," siger hun ifølge den britiske avis Telegraph.

Testene kommer til at finde sted i Offshore Renewable Energy Catapult i Northumberland, og som led i aftalen modtager centret 6 mio. pund i en fælles investering fra Innovate UK og den europæiske udviklingsfond, ERDF, til installering af verdens største og kraftigste netværks-emuleringssystem.

Hurtigere udvikling

Ifølge GE's chef for offshore-vind, John Lavelle, vil testcentret gøre det muligt, at få møllerne udviklet hurtigere. GE regner med over de næste tre til fem år at investere mere end 400 mio. dollar, 2,4 mia. kr., i udvikling og udrulning af møllen, der går under navnet Haliade-X.

"Vi ønsker lederskab inden for de teknologier, der driver den globale energitransition. Offshore-vind er en af disse teknologier, og vi vil bringe alle ressourcer hos GE i spil for at gøre Haliade-X-programmet succesfuldt for vores kunder," sagde den administrerende direktør for hele GE, John Flannery, ved offentliggørelsen af programmet i marts.

Et af de selskaber, der bistår i udviklingen, er det nu GE-ejede LM Wind Power, som selskabet købte i 2016, men oprindeligt var danskejet med udgangspunkt i Lunderskov. LM har nemlig designet den 107 meter lange vinge, der skal sættes på den gigantiske mølle.

"Haliade-X viser GE's engagement i offshore-vind-segmentet og vil sætte et nyt benchmark for prisen på elektricitet - og derigennem drive mere offshorevækst," sagde Jérôme Pécresse, som er administrerende direktør for GE Renewable Energy, endvidere.

Vestas har 9,5 MW-mølle

GE venter at levere sin første nacelle til demonstration i 2019 og levere sine første enheder i 2021. Ifølge selskabet vil møllen producere 45 pct. mere energi, end nogen af de offshoremøller, der i dag er på markedet - baseret på vindforhold på en almindelig placering i den tyske del af Nordsøen.

Vestas MHI satte for nylig verdens hidtil største vindmølle i drift, hvilket er en optimeret 8,8 megawatt version af selskabets V164-mølle, der er opsat i Skotland i et projekt ejet af det svenske energiselskab Vattenfall. MHI Vestas sælger dog også en opgraderet version af V164'eren på 9,5 MW, men den er endnu ikke opsat kommercielt.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Thomas Borberg

"Told på kinesiske vindmøller er en mulighed"

Læs også