Global klimafond på plads

Den Grønne Fond, der skal støtte et klimaarbejde i ulandene, kan efter flere års tilløb nu modtage penge. Et vigtigt skridt frem mod Paris-forhandlingerne, siger klima- og energiministeren.

Den klimafond, som verdens udviklede lande forpligtede sig på ved COP15 i København, og som skal sende tæt på 100 milliarder dollar om året mod klimaindsatser i udviklingslande fra 2020, er nu åben for donationer.

Det skriver Klima- og Energiministeriet i en pressemeddelelse, hvor Rasmus Helveg Petersen (R) samtidig slår fast, at Danmark er parat med 100 mio. kr. til "Den Grønne Fond".

"I denne uge nåede fondens bestyrelse til enighed om de sidste betingelser for, at fonden kan begynde at modtage bidrag. Det skete efter intense forhandlinger - bl.a. om hvilken type projekter fonden skal støtte," skriver ministeriet i meddelelsen, som peger på, at Danmark har spillet en betydelig rolle i forhandlingerne.

Stod for investeringsstrategi

Nationalbankdirektør Per Callesen har været Danmarks repræsentant i fondens bestyrelse og været ansvarlig for forhandlingerne om fondens investeringsstrategi. Her har han bl.a. bidraget med at sikre et fokus på modtagerlandes ejerskab, herunder gode rammebetingelser.

"Det er et afgørende element i at tiltrække klimarelevante investeringer i teknologier og løsninger, som kan reducere CO2-udledningerne. Netop fondens fokus på at fremme klimarelevante investeringer blev af flere mødedeltagere fremhævet som dét, der vil gøre fonden unik og attraktiv for donorer," lyder det i pressemeddelelsen.

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen glæder sig over fondens fremskridt:

"Det er meget glædeligt, at Den Grønne Fond nu kan slå dørene op, og jeg er stolt over, at vi har bidraget aktivt til det. Fonden bliver et vigtigt instrument i kampen mod klimaforandringerne. Med den sikrer vi finansiering af klimatiltag i ulande, der kan bidrage til reduktion af drivhusgasser og tilpasning til klimaforandringerne. Og ikke mindst sender vi et positivt signal til de internationale klimaforhandlinger, der netop nu er på vej ind i en afgørende fase og skal munde ud i en global klimaaftale næste år i Paris," udtaler han.

Næste skridt i fondens arbejde er et møde for interesserede bidragsydere i slutningen af juni, skriver ministeriet.

Klimaforandringer rammer fattige lande på kreditten

Eksport af det grønne Danmark

Staten og pensionskasser lancerer klimafond

Global opvarmning gør kloden mere og mere grøn

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Photo: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også