Staten og pensionskasser lancerer klimafond

En ny grøn fond på 1,2 mia. kr. skal skabe grøn vækst i udviklingslande - med danske teknologier.
Den nye Klimainvesteringsfond skal bl.a. støtte vindprojekter. Her ses Goldwind-møller opstillet i Afrika. | Foto: Goldwind
Den nye Klimainvesteringsfond skal bl.a. støtte vindprojekter. Her ses Goldwind-møller opstillet i Afrika. | Foto: Goldwind

Et nyt samarbejde mellem PensionDanmark, PKA, Pædagogernes Pensionskasse, Dansk Vækstkapital og Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) skal fremme den grønne omstilling i udviklingslande og samtidig sikre danske eksportkroner.

Det oplyser Klima-, Energi- og Bygningsministeriet i en meddelelse om samarbejdet, som får navnet Klimainvesteringsfonden, og som indtil videre får tilført 1,2 mia. kr., hvoraf pensionskasserne kommer med godt halvdelen.

Grønne organisationer udvandrer fra klimatopmøde

Fonden er oprettet for at bidrage til FN-målet om at rejse 100 mia. dollars årligt til klimainvesteringer i udviklinglande. Det var et stort fokuspunkt for Danmark ved de nyligt afsluttede klimaforhandlinger i Warzawa. Her spillede energi- og klimaminister Martin Lidegaard (R) en meget central rolle i forhandlingerne, som imidlertid endte uden konkrete resultater.

Med lanceringen af Klimainvesteringsfonden mener Lidegaard, at Danmark baner vejen.

"Hvis vi skal nå målet om at mobilisere 100 milliarder USD årligt fra 2020, er det helt afgørende, at vi får den private sektor engageret i klimadagsordenen. Med dette initiativ går Danmark forrest i forhold til at støtte grøn omstilling i udviklingslandene," siger Martin Lidegaard i meddelelsen.

Ministeriet forventer, at fonden vil medvirke til investeringer for 8-9 mia. kr. i udviklingslande. Afkastet til investorer vurderes at havne i omegnen af 12 pct.

Grøn milliardfond skrottet i blå finanslov

De små og mellemstore

Konkret skal fonden bidrage til, at mindre og mellemstore danske virksomheder med produkter inden for klima- og energiteknologier får adgang til nye lande og markeder.

Kravet til de projekter Klimainvesteringsfonden investerer i er, at de direkte eller indirekte bidrager til lavere udledning af drivhusgasser. Fonden dækker mange lande Latinamerika, Afrika og Asien, ligesom den også dækker et par lande i Europa.

Fonden er relevant for danske virksomheder inden for et bredt spektrum af grønne teknologier, da den fokuserer på både udnyttelse sol, vand og vind, teknologier inden for biogas og transport, samt en bred vifte af teknologier til energieffektiviseringer.

Projekterne skal dog sikre mindst 20 pct. forbedring af effektiviteten i teknologien.

Fonden afskriver sig samtidig fra at investere i ny energiproduktion, der er baseret på kul eller projekter, som har til formål at indfange og lagre CO2, den såkaldte CCS-teknologi (Carbon Capture and Storage).

Af de 1,2 mia. kr. består 275 mio. kr. af udviklingsmidler, 250 mio. kr. kommer fra IFU, mens pensionskasserne bidrager med 675 mio. kr., et tal som forventes at vokse med 200 mio. kr.

Fondens investeringer skal godkendes af en investeringskomite. Den består af formand Peter Schütze, tidligere adm. direktør for Nordea og bestyrelsesformand i DSB, Rod Evison, tidligere direktør i CDC og stifter af Globeleq, Peter Damgaard Jensen, adm. direktør i PKA, Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark og Sigurd Ø. Andersen, tidligere adm. direktør i Burmeister og Wain Scandinavian Contractors.

Læs mere i et faktaark om fonden her

Ikke én eneste positiv ting at sige om klimatopmøde

Dansk fond poster millioner i europæisk sol

ATP taber 400 mio. på grønne investeringer

Pensionskasser vil have flere grønne projekter

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også