Danske elkunder betaler for Goldmans kabelkartel

“Der er nok ingen tvivl om, at vi har betalt for meget," siger Energinet.dk-direktør, efter EU har idømt 11 selskaber milliardbøder i en omfattende kartelsag. Dansk erstatningssag kan være på vej.
Foto: Energinet.dk
Foto: Energinet.dk

Statsejede Energinet.dk, der har ansvaret for, at danskerne har strøm i stikkontakten, forsøger at gøre skaderne op, efter EU-kommissionen har idømt 11 internationale producenter af kabler millionbøder for omfattende kartelvirksomhed.

Også Dong’s nye ejer, Goldman Sachs, skal hoste op med 275 mio. kr., fordi selskabet ejede verdens største kabelproducent, Prysmian, i en del af den periode, hvor ulovlighederne stod på.

“Der er nok ingen tvivl om, at vi har betalt for meget ,” siger Torben Glar Nielsen, eldivisionsdirektør hos Energinet.dk, der finansieres af de danske elkunder og har ansvaret for at koble danske havmølleparker til elnettet.

EU-kommissionen har idømt kabelproducenterne bøder på i alt 2,2 mia. kr., fordi de over ti år har presset prisen på søkabler i vejret.

Goldman skal bøde 275 mio. for dyre havmøllekabler

Men dommen siger ikke noget om, hvad en storkunde som Energinet.dk er blevet snydt for, og derfor har selskabet selv iværksat en undersøgelse med hjælp fra eksterne eksperter. Det forventes, at resultaterne foreligger inden for et par måneder.

“Der er ikke så forfærdelig mange, der producerer søkabler, så derfor har de måske haft nemt ved at lave den slags. Vi har sat en undersøgelse i gang for at finde ud af, hvor meget vi eventuelt har betalt for meget,” siger Torben Glar Nielsen og fortæller, at Energinet.dk vil kradse pengene ind, hvis undersøgelsen som ventet viser, at kabelkartellet har kostet de danske elkunder penge.

Erstatning uvis

Udredningen skal undersøge indkøbene i den tiårige periode fra 1999 til 2009, hvor ulovlighederne har stået på.

Torben Glar Nielsen afviser at give et bud på, hvad regningen kan løbe op i, men søkabler kan koste milliarder, og danske Energinet.dk og Dong Energy er sammen med norske Statnett formentlig blandt de selskaber, som har været hårdest ramt af kartelsagen, lyder vurderingen.

“Det er jo os, der bygger på vandet, “ siger Torben Glar Nielsen.

I perioden, som kartelsagen dækker, blev der bygget ni danske havvindmølleparker. De største er Horns Rev 1, Nysted og Horns Rev 2. Oveni kommer Rødsand 2, som godt nok først stod færdig i 2010, men som man indkøbte kabler til tidligere. Dertil kommer de danske kabelforbindelser til udlandet, hvor man ifølge EnergiWatch' oplysninger i perioden foretog et enkelt indkøb.

Efter gentagne fejl på Kontek-forbindelsen mellem Østdanmark og Nordtyskland, købte Energinet.dk i 2009 et nyt søkabel hos Nexans (som også er dømt i kartelsagen) for 215 mio. kr. Det erstattede et relativt nyt kabel fra NKT (der også er dømt i kartelsagen).

Trøster sig en smule

Torben Glar Nielsen forklarer, at prisen på søkabler altovervejende dikteres af prisen på kobber og aluminium, som er hovedbestanddelen i kablerne, der vejer op til 100 kg. pr. meter. Følsomheden i forhold til prisen betyder, at kabel købt i 2009 godt være markant dyrere end et købt i 2005, hvis prisen på de to råstoffer er steget.

“Der kan godt være en faktor to over tre-fire år,” siger direktøren.

Han trøster sig en smule ved, at de største investeringer er foretaget efter den periode, som EU-kommissionens undersøgelse dækker. Nettilslutningen af Anholt Havmøllepark, der gik i drift sidste år, kostede 1,3 mia. kr. (hvoraf søkabler kun var en “mindre” del), mens kabelforbindelsen Skagerrak 4 til Norge, der skal være færdig i år, har et samlet anlægsbudget på 3,3 mia. kr.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Senest har Energinet.dk, for få dage siden, indkøbt et søkabel hos ABB, som også er involveret i kartelsagen, til havmølleparken Horns Rev 3 ved Esbjerg. Pris: 210 mio. kr. inkl. transport og udlægning. Også Prysmian skal levere til Horns Rev 3, hvor den samlede regning runder 300 mio. kr. for kablerne og diverse.

“Vores investeringer er gået meget, meget voldsomt op (efter den periode, som kartelsagen dækker, red.). Det er en trøst, at i den periode, hvor det har stået på, har vores investeringer været relativt små,” siger Torben Glar Nielsen.

Forsøger at skabe konkurrence

Han afviser, at Energinet.dk har haft mistanke om ulovlighederne, eller at man kunne have handlet anderledes.

“I 1999-2000 kunne man godt undre sig over, at NKT (den danske kabelproducent, red.) altid vandt i Norden, og andre vandt i Italien. I de sidste mange år synes jeg, at der - tilsyneladende - har været en pæn konkurrence. Havde vi haft mistanken, havde vi gjort noget ved det,” siger Torben Glar Nielsen.

“Hver eneste gang, vi skal bruge et kabel, byder vi dem ud i åben konkurrence. Vi har forsøgt hele tiden at købe der, hvor det var billigst, og vi prøver hele tiden at skabe den bedste konkurrence. Hvis nogen så lykkes med at snyde, og ingen opdager det, så opdager vi det heller ikke, før vi er blevet snydt et stykke tid.”

Han fortæller, at der var en håndfuld bydere på kabelforbindelsen til Horns Rev 3, som ABB og det tidligere Goldman Sachs-ejede Prysmian vandt. Prysmian blev i 2007, før EU-kommissionen igangsatte sin undersøgelse, børsnoteret. Selskabet skriver i en meddelelse, at dommen fra EU-kommissionen er baseret på "overfladiske og fejlagtige analyser af de relevante fakta," hvorfor selskabet planlægger at appellere den. Også NKT mener, at dommen er ved siden af.

EU-kommissionen er dog ikke i tvivl.

"Disse selskaber vidste udmærket, at det, de gjorde, var ulovligt. Det er derfor, at de har handlet forsigtigt og under stor diskretion. På trods af det og gennem fælles indsats af flere konkurrencemyndigheder rundt i verden, har vi afsløret deres konkurrencebegrænsende aftaler og bragt dem til ophør," siger Joaquin Almunia, konkurrencekommissær i EU, i en meddelelse.

Det er EnergiWatch uvist, hvor stor - hvis nogen - en ejerandel Goldman Sachs har i Prysmian i dag, men investeringsbanken skal betale en-tredjedel af bøden til Prysmian, mens italienske Pirelli skal betale to-tredjedele. Prysmian, der er det største af de 11 dømte selskaber, modtog en samlet bøde på 750 mio. kr.

Dong Energy har oplyst i en mail, at selskabet ingen kommentarer har.

Goldman skal bøde 275 mio. for dyre havmøllekabler

NKT angriber karteldom

NKT modtager stor kartelbøde

Kabelkontrakter på plads til Horns Rev 3

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også