Goldman skal bøde 275 mio. for dyre havmøllekabler

Dongs nye ejer er dømt i stor international kartelsag, der har presset priserne på kabler til havmølleparker i vejret. Dong har ingen kommentarer.
Foto: Richard Drew, AP/Polfoto
Foto: Richard Drew, AP/Polfoto

Det er ikke kun den danske kabelproducent NKT, der af EU-Kommissionen er blevet idømt en større millionbøde for kartelvirksomhed.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Også Dongs nye ejer, investeringsbanken Goldman Sachs, er blevet dømt i sagen, der synes ekstra speget, fordi kartelvirksomheden må formodes at have skadet Dong, som Goldman netop har sprøjtet 8 mia. kr. i.

Da staten solgte ud af Dong Energy til Goldman Sachs, lød det fra finansminister Bjarne Corydon, at man ikke havde foretaget en due dilligence-undersøgelse af den nye ejer.

Staten kendte til sagen

Havde man gjort det, var kabelsagen formentlig hurtigt dukket op, for hos statsejede Energinet.dk fortæller eldivisionsdirektør Torben Glar Nielsen til EnergiWatch, at man igennem længere tid har kendt til sagen.

Om det havde ændret en tøddel i forhold til salget er uvist, men sikkert er det, at Goldman er blevet idømt en bøde på 275 mio. kr. af EU-kommissionen, fordi selskabet ejede store dele af kabelkæmpen Prysmian, da kartelvirksomheden stod på.

NKT angriber karteldom

Ifølge kommissionen bestod ulovlighederne i, at en række af verdens største kabelproducenter - der er ikke så mange af dem - delte det globale marked i mellem sig fra 1999 og ti år frem.

De seks europæiske, tre japanske og to koreanske selskaber har således undladt at byde på "hinandens markeder" eller delt buddene med hinanden, så man var sikre på, at den "rigtige" leverandør vandt.

Det er italienske Prysmian, der sammen med ABB netop har vundet udbuddet på Horns Rev 3 og skal levere kabler, der inklusiv diverse løber op i mere end 300 mio. kr.

Energinet.dk på charmeoffensiv

Uden at det nødvendigvis har noget med kartelvirksomheden at gøre, er det ingen hemmelighed, at developere og netvirksomheder i Europa har haft vanskeligt ved at få eksempelvis de asiatiske producenter til at byde i Europa.

Energinet.dk har forledes fortalt EnergiWatch, hvordan topledelsen var på charmeoffensiv i Asien for at tiltrække bydere til havmølleparkerne Horns Rev 3 og Kriegers Flak. Som nævnt tidligere vandt europæiske Prysmian og ABB i sidste ende ved Esbjerg, mens der endnu ikke er skrevet under på kontrakter til Kriegers Flak.

Det er da heller ingen hemmelighed, at der kan være store penge at spare på kabler.

Goldman vil sætte pres på underleverandører

En stadig frisk præsentation fra Dong Energy viser således, at selskabet har barberet 34 pct. af prisen ved at købe kabler hos koreanske LS Cable & System frem for hos europæiske producenter. Det er en besparelse, der batter, når prisen på offshore vind konstant er under beskydning.

LS Cable & System har imidlertid også været en del af kabelkartellet og har fået en bøde af EU-Kommissionen på 85 mio. kr. Det samme har ABB, men selskabet har fået fuld immunitet i sagen, fordi man som de første informerede EU-Kommissionen.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

I en dansk Dong-kontekst ser kartelsagen næsten en smule komisk ud, eftersom Goldmans nye mand i Dong-bestyrelsen, Martin Hintze, i forbindelse med købet sagde til Børsen, at investeringsbanken med sit forgrenede netværk og kontakter til asiatiske underleverandører vil være i stand til at presse prisen på offshore vind nedad. Nu er man qua sit tidligere ejerskab af Prysmian blevet dømt for det modsatte.

Kommunikationsdirektør Karsten Anker Petersen oplyser i en mail, at Dong Energy ikke har nogen kommentarer til sagen.

Goldman Sachs: Målet er at skabe en succes

Goldman-doktor ny mand i DONG

Goldman Sachs i britisk milliardskandale

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også