Første danske energiminus i 16 år

Danmark var ikke selvforsynende med energi i løbet af det seneste år, viser foreløbige tal fra Energistyrelsen. Kulforbruget springer i vejret.
Foto: DONG
Foto: DONG

Andelen af grøn strøm i de danske stikkontakter steg i 2013, men det gjorde andelen af energi købt fra udlandet også. Faktisk så meget, at selvforsyningsgraden faldt til mindre end 100 pct. for første gang siden 1996.

Det viser en foreløbig opgørelse fra Energistyrelsen.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Her fremgår det, at graden af selvforsyning faldt ganske drastisk fra 102 pct. i 2012 til 94 pct. i 2013. Dermed er Danmark tilbage i minus, efter at vi i 1997 begyndte at eksportere mere, end vi importerede.

Det er særligt olie og gas i Nordsøen, der har trukket det danske energiregnskab i plus siden 1997. I 2004 producerede Danmark 56 pct. mere energi, end vi brugte. Siden da er graden af selvforsyning faldet i takt med vigende produktion fra Nordsøen.

"Vi bliver afhængige af import, hvis vi ikke omstiller grønt," skriver energi- og klimaminister Rasmus Helveg Petersen (R) som reaktion til opgørelsen på Twitter.

Vi skruer op for kullene

Fra 2012 til i år faldt produktionen af råolie med 13 pct. og naturgas med knap 18 pct. - samtidig steg produktionen af vedvarende energi som eksempelvis vind og sol med 2,7 pct. i 2013.

Den helt store stigning står de CO2-beskidte kul dog for. Forbruget steg således med mere end 26 pct. fra 2012 til 2013, hvilket har medvirket til at skubbe udledningen af CO2 i vejret med 4,3 pct. i perioden.

Det er til trods for, at vedvarende energi som vind og sol fylder mere i stikkontakterne end tidligere. Fra 2012 til 2013 steg andelen fra 23,4 til 24,5 pct.

I regntunge år i Norden importerer Danmark pæne mængder CO2-neutral vandbaseret strøm fra Sverige og Norge. Den import er faldet betydeligt fra 2012 til 2013, hvor der i stedet er fyret op for kullene - og altså skruet lidt mere op for vindmøller og solceller.

Danmark blev sortere trods vindrekord

Nyt solcelleprojekt kan sprænge støtteordning

Hedegaard om topmøde: Thorning skal overbevise

EU-kender revser klimaforhandlinger

Eldrup ny formand for grøn tænketank

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Photo: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også