EnergiWatch

Danmark blev sortere trods vindrekord

Et stærkt dansk vindår kunne ikke forhindre en kraftigt stigende CO2-udledning fra danskernes elforbrug.

Foto: dong

Selvom strøm fra vindmøller i 2013 udgjorde hele 33,8 pct. af det samlede danske forbrug og en ny verdensrekord samtidig blev hentet, var det samlede forbrug sortere end året før.

Danske vindmøller slår verdensrekord

Det skriver Ingeniøren på baggrund af tal fra Energinet.dk.

Ifølge en opgørelse lå udledningen bag strømforbruget i 2013 på 348 gram CO2 pr. kilowatt-time (kWh), en stigning på godt 20 pct. fra 288 gram CO2 pr. kWh året før.

Baggrunden for stigningen er, at 49 pct. af strømmen i 2013 kom fra fossile kilder som kul, olie og gas mod 40 pct. i 2012.

USA skifter klimakurs efter rekordår

Så dukset er Danmark ikke

Forklaringen på det øgede forbrug af CO2-udledende energikilder skal findes i Sverige og Norge, som har store mængder vandkraft. I år, hvor det regner meget, og det gjorde det i 2012, sender de masser af forholdsvis billig og ikke mindst CO2-neutral strøm til Danmark, mens det omvendt snævrer ind i tørrere år.

Selvom Danmark har status af klimaduks, klarer andre lande sig markant flottere, når det kommer til CO2-udledningen fra energiforbruget.

De seneste tal fra Spanien viser eksempelvis, at landets 47 mio. indbyggere i 2013 udledte i alt 61.4 mio. tons CO2. En udledning, der svarer til 1,3 ton pr. indbygger.

Samtidig udledte de 5.5 mio. danskere i det særligt grønne (og våde) 2012 omkring 14 mio. ton, cirka 2,5 ton pr. dansker. Det tal er nu steget til omkring 3 tons pr. indbygger trods den store andel af vindkraft.

Nu er vind større end kul og atomkraft i Spanien

Staten og pensionskasser lancerer klimafond

Medie: EU dropper renewables-mål

Medie: Træpiller risikerer at udlede mere CO2 end kul

Mere fra EnergiWatch

Københavns klimamål på vej op i den blå luft

Efter glippet udbudsdeltagelse kræver det "mirakler" at få CO2-fangst i storskala i 2025, konstaterer ARC. Borgmester erkender, at det ser svært ud for hovedstaden at leve op til sit klimamål uden, og vil have regeringen til at ændre på reglerne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs