Norsk olie på vej frem - efter 13 års fald

Hvert eneste år siden 2000 er den norske olieproduktion faldet, men for første gang i 13 år vil Norges olieproduktion nu igen vokse.
Foto: Ole Jørgen Bratland - Statoil
Foto: Ole Jørgen Bratland - Statoil
AF JØRGEN RUDBECK, SHIPPINGWATCH

Den norske olieproduktion ser for første gang i 13 år ud til at vokse i 2014, og selvom det stadig kun er til et dagligt niveau, der ligger på omkring halvdelen af den mængde, som man i 1997 kunne hive op fra oliebrøndene, regner det norske oliedirektorat med, at produktionen i år dagligt vil kunne komme op i 1,52 mio. tønder. Det er 50.000 tønder mere end den daglige produktion i 2013.

"Vi har haft en periode med historisk høje priser, og vi har set store investeringer på den norske sokkel. Derudover har vi haft høje eftersøgningsaktiviteter og nye fund. Olieindustrien er og vil være den vigtigste industri for Norge, også i mange årtier fremover," lyder det fra olie- og energiministeren Tord Lien ifølge Dagens Næringsliv.

Nyt Nordsø-fund overrasker Wintershall

Hidsige investeringer venter

Sammenlagt vil produktionen fra den norske sokkel ikke nærme sig den rekordproduktion, som man havde i år 2004, og selvom gasproduktionen er steget over de senere år mangler tidligere store felter som Statfjord, Gullfaks og Oseberg i regnestykket.

Fremadrettet sætter nordmændene deres lid til nogle af de seneste store oliefund i Barentshavet, som man forventer kan levere olie frem til mindst år 2050.

Bente Nyland, direktør i Oliedirektoratet, forudser fortsatte skyhøje investeringer i den norske olieindustri, og alene i 2014 regner hun og direktoratet med at industrien kommer til at investere 176 mia. NOK.

I 2015 regner man med at investeringsniveauet vil ramme 180 mia. NOK, for i årene frem mod 2018 at komme til at ligge i et niveau på omkring 170 mia. NOK, skriver direktoratet i en pressemeddelelse.

Norsk oliefond når 5.000 milliarder

Statoil indgår kontrakter for 11 mia. kr. på en uge

Johan Sverdrup får 275 km lang olieledning

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs ogsåJob

Se flere jobs