Bill Gates: Send norske oliemilliarder til Afrika

En af verdens rigeste mænd opfordrer Norge til at spendere stort i Afrika. Den nye norske statsminister ser muligheder.
Foto: Anja Niedringhaus
Foto: Anja Niedringhaus

Microsoft grundlægger Bill Gates, der driver den 37 mia. dollar store Bill og Melinda Gates-fond, opfordrer nordmændene til at investere dele af landets oliepenge syd for Sahara og i Asien.

På et møde i Oslo foreslog han især investeringer i mindre virksomheder, der hjælper til med at løse landbrugs- og medicinske problemer. Men nordmændene bør også investere i blandt andet afrikansk elproduktion.

"Norge er et af de rigeste lande i verden, og I har råd til at bruge nogle af de penge på at hjælpe mennesker andre steder," sagde Bill Gates ifølge Reuters i forbindelse med sit besøg i den norske hovedstad.

Nordmændene er ved at undersøge, hvordan skillingerne i landets oliefond, verdens største pengetank, fremover skal investeres.

Norsk regering vil skrue op for oliepenge

Fugl bremser DONG-park til milliarder

Statsminister åben

Med en beholdning på mere end 5.000 mia. kr. tales der om at lægge investeringsstrategien om, så der skal investeres i andet end aktier, obligationer og fast ejendom. Og landets nye chef er ikke umiddelbart afvisende over for Microsoft-grundlæggerens forslag.

"Det er en del af vores platform, at oliefonden bør investere mere i udviklingslande," sagde statsminister Erna Solberg efter mødet med Gates.

"Vi vil sikre os, at fonden får et mandat til at investere i selskaber og måske også infrastruktur i udviklingslande. Vi tror på, at det kan give et lige så godt afkast som tilsvarende investeringer i udviklede lande."

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Selv god for 370 mia. kr.

Ifølge Bill Gates er det en win-win situation at investere i veje, jernbaner og kraftproduktion syd for Sahara og visse asiatiske lande. Selv med norske øjne behøver der ikke engang være tale om store investeringer.

"Det er en klasse af aktiver som kan optage 10 mia. dollar ekstra, hvis det er godt forvaltet. Jeg taler ikke om et gigantisk beløb," sagde Gates ifølge Reuters.

Forbes anslår, at den amerikanske rigmand selv er god for 67 mia. dollar eller godt 371 mia. kr. Det viser en opgørelse fra marts i år, hvor han havner på en andenplads efter mexicanske Carlos Slim, der kan prale af en formue på 73 mia. kr., 405 mia kr.

Her er de fem rigeste energi-bosser i verden

Buffett skyder 20 mia. i haltende oliekæmpe

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Brian Karmark

Bladt afskediger topchef

For abonnenter