Corydon revser DONG-kritikere

I sidste uge var DF-kritik af aftalen om kapitaludvidelsen i DONG Energy udtryk for "slingrekurs" fra partiet, som "allerede havde sagt ja til aftalen". Nu, forud for en debat om aftalen i Folketinget i dag, går finansminister Bjarne Corydon (S) så linen ud med en skarp kritik af Dansk Folkeparti.
"Det er et hyklerisk paradoks, at de, der råber højest, er dem, der i andre, ikkekonkrete sammenhænge råber mest på grønne projekter med privat deltagelse," siger han til Børsen og affejer samtidig tvivl om, hvorvidt regeringen har tænkt sig at lytte til kritikken og justere aftalen.
"Det er sådan her. Sådan vil det være. Vi har ikke opereret med en plan B," siger Corydon og langer samtidig ud efter venstrefløjens "hykleriske" og "paradoksale" kritik, fordi han mener, at staten med aftalen netop gør det, der efterspørges normalt: Finder private penge til de grønne investeringer, som DONG satser så stort på.
DF-formand: Corydon har kørt os over
Professor om Goldman-aftale: DF har sovet i timen
Thulesen Dahl har sovet i timen
Den omstridte aftale mellem staten og Goldman Sachs, som for 8 mia. kr. køber sig til knap en femtedel af DONG, blev offentlig kendt i oktober sidste år. Også pensionsselskaberne ATP og PFA investerer 3 mia. kr. i selskabet som følge af aftalen.
Før aftalen kan endeligt vedtages ved DONG's generalforsamling, skal den godkendes af forligskredsen bag det statslige selskab. Den består af regeringen, Venstre, Konservative og netop Dansk Folkeparti. I det lys er kritikken fra liste O interessant.
Spørgsmålet er imidlertid om der "bare" er tale om politiske spilfægterier. Over for EnergiWatch har Kristian Thulesen Dahl i hvert fald ikke ønsket at fortælle præcist, hvor partiet står - selvom de mener, at aftalen på flere stræk er dårlig for Danmark.
Nu har Bjarne Corydon så slået fast, at aftalen bliver til noget, hvad enten Dansk Folkeparti er med eller ej. Dermed er regeringen klar til forligsbrud for at gennemføre den aftale, der allerede ligger på bordet.
Ifølge professor Mogens Rüdiger er kritikken fra Dansk Folkepartis et udtryk for, at partiet har sovet i timen.
Dansk Folkeparti truer DONG-aftale
Corydon: DF har sagt ja
Dansk Folkeparti udtrykker særligt bekymring over den store grad af mindretalsbeskyttelse Goldman Sachs tildeles som følge af aftalen. Det har partiet dog accepteret for længe siden, siger Bjarne Corydon.
"Jeg regner fortsat med, at tilsagnet om at støtte aftalen fra Dansk Folkeparti er gældende. Jeg orienterede allerede i starten af oktober forligspartierne om hovedelementerne, som vi var nået til enighed med de nye investorer om herunder at Goldman Sachs ville få en udvidet mindretalsbeskyttelse," skriver han i en mail til EnergiWatch.
I løbet af forhandlingerne med Goldman Sachs, ATP og PFA er forligskredsen bag DONG udelukkende blevet orienteret mundtligt. Det var først i december, da aktstykket om aftalen kom ud, at detaljerne i aftalen blev tilgængelige på skrift.
Goldman får unik vetoret i DONG
Goldman følger min kurs
"DF har på det grundlag klart godkendt og givet sin støtte til, at vi kunne indgå endelige aftaler. Mindretalsbeskyttelsen i de endelige aftaler afviger ikke nævneværdigt fra dengang,” uddyber han.
En storm af kritiske spørgsmål til aftalen fra Enhedslisten har bevirket, at det endelige grønne lys fra politisk hold endnu ikke er blevet givet. Mange spørgsmål om aftalen er stadig ubesvarede.
En stor del af kritikken fra særligt venstrefløjen går på, at Goldman Sachs' fokus på at tjene penge frem for at styrke den grønne omstilling og sikre forsyningssikkerheden skader DONG og danske interesser. Desuden er det flere gange blevet påpeget, at staten kan låne penge billigt på de internationale markeder - ned til et renteniveau på omkring én pct.
Topchef Henrik Poulsen har dog tidligere manet til besindighed om Goldman Sachs' indflydelse på kursen i DONG. Selskabet har godt nok en stor magt med en forholdsvis lille ejerandel, men den kurs, der er sat for selskabet, bliver ikke ændret - hverken i forhold til frasalg eller udbygning af havvindmøller og olieudvinding, siger han.
Henrik Poulsen affejer Goldman-ønsker
Avis: Goldman vil sælge olierør i Nordsøen
Læs mere om aftalen herunder:
Amerikansk finanskæmpe beroliger skeptikere i DONG-sag
Corydon mørklægger budproces om DONG
Ingen Goldman-milliarder uden vetoret
Professor: Ulige kamp mellem staten og Goldman Sachs
Goldman-tab på DONG ekstremt usandsynligt
Relaterede artikler:
Professor om Goldman-aftale: DF har sovet i timen
For abonnenter
Henrik Poulsen affejer Goldman-ønsker
For abonnenter
Splid om DONG-melding i DF
For abonnenter