Japan tæt på at tænde 16 atomreaktorer

Japanske elselskaber gør sig klar til at tænde for en række af landets atomreaktorer, skriver Ingeniøren.
Efter Fukushima ulykken i marts 2011 lukkede myndighederne samtlige af landets 50 reaktorer, men 16 af disse står nu foran en genåbning, viser en ny opgørelse fra Japan Atomic Industrial Forum (JAIF).
Syv selskaber har ansøgt om at få sikkerhedsgodkendt de i alt 16 reaktorer, der har en samlet kapacitet på 15,5 gigawatt.
Blandt andet Tokyos energiselskab Tepco - der ejer Fukushima-værket - har søgt om at genstarte to reaktorer på verdens største atomkraftværk, Kashiwazaki-Kariwa.
Ifølge de japanske myndigheder tager det seks måneder at behandle ansøgningerne. Myndighederne modtog de første i juli 2013, men endnu har ingen af reaktorerne altså fået grønt lys til igen at starte op.
Siden ulykken som følge af jordskælvet og den efterfølgende tsunami har Japan været plaget af mangel på energi.
Atomkraft udgjorde inden katastrofen 30 pct. af landets elproduktion, og siden lukningen af reaktorerne har det tvunget landet til at importere enorme mængder kul- og gas.
Generelt må den japanse energifremtid betegnes som usikker. I 2009 lancerede landet, til stor international ros, et mål om at reducere CO2-udslippet med 25 procent inden 2020 - sammenlignet med niveauet i 1990. Men det ambitiøse mål blev lagt i graven efter Fukushima-katastrofen og barberet helt ned til en reduktion på 3 pct.
En række af landets industrikæmper eksperimenterer med flydende vindmøller, blandt andet Mitsubishi og Hitatchi, men teknologien er stadig i sin vorden.
Mitsubishis flydende vindmølle-eventyr undervejs
Relaterede artikler:
Japan barberer klimamål drastisk
For abonnenter