Japan slukker det sidste atomkraftværk

Folkelig modstand i kølvandet på Fukushima-katastrofen i 2011, får den japanske regering til at lukke helt ned for a-kraften i landet.

De foreløbigt sidste skridt mod et atomfrit Japan er taget.

Det skete, da energiselskabet Kansai Electric Power i går søndag indledte processen med at lukke endeligt ned for reaktor nummer fire på selskabets Oi atomkraftværk. Reaktoren er ifølge Al Jazeera den eneste tilbageværende i drift i landet, og det er ikke planen at genstarte Oi-værket.

Japans østkyst blev tidligt i 2011 ramt af en tsunami, der udover at rasere enorme landområder med mange tusinde dødsfald til følge, satte køleanlægget ud af spil på atomkraftværket Fukushima Daiichi. Det satte gang i en omfattende a-kraftkatastrofe med omfattende strålingsforurening og evakuering af en halv million mennesker.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Borgerkrav

Senest landet var helt uden atomkraft var i maj 2012, hvor kraftværker landet over blev stoppet midlertidigt som følge af et kontroleftersyn i kølvandet på Fukushima-katastrofen.

Som følge af massive borgerprotester mod genstart af reaktorerne, advarede energiselskaber og politikere imod, at det kunne betyde massive blackout i særligt den vestlige del af landet, der er meget afhængig af a-kraft.

Det har siden vist sig som tomme trusler. I takt med udfasningen af atomkraften er landet vendt tilbage til fossile og dyrere alternativer.

Landets premierminister Shinso Abe har offentligt talt for a-kraft, men har måttet bøje sig for befolkningens pres.

Radioaktivt kølingsvand skal hældes ud i havet

Svenske atomkraftproblemer sender elpris i vejret

Fukushima: Flugten fra den synkende skude

Ejeren af skandaleombrust a-kraftværk tæt på fallit 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også