EnergiWatch

Fremtidens møller skal flyde

De er som udgangspunkt dyre og besværlige at arbejde med, men flydende havvindmøller et scenarie, vi skal vænne os til. Møllerne skal høste vindenergi, hvor traditionelle havvindmøller kommer til kort.

Fremtidens havvindmøller skal ud på dybt vand, lyder det fra Vindmølleindustrien. Hexicon (billedet) er et koncept, der ved hjælp af en flydende struktur "sparer" de dyrebare fundamenter. | Foto: Hexicon

Da det norske firma Statoil i 2009 lancerede verdens første flydende havvindmølle, den 65 meter høje Hywind, var det en foreløbig kulmination på intensiv forskning verden over i flydende havvindmøller, en forskning, der for alvor er ved at få vind i sejlene og blive til konkrete projekter, bl.a. med et par danske aktører i vindmølleproducenten Vestas og Danmarks Tekniske Universitet.

Flydende havvindmøller er nødvendige, når vanddybden overstiger ca. 50 meter, fordi de pæle, der bærer vindmøllen, bliver for lange og for dyre på større dybder. I Danmark er vi i denne sammenhæng begunstiget af moderate vanddybder, og f.eks. kan man i princippet sikre Europas strømforsyning ved at plastre Nordsøen til med vindmøller stående på havbunden. Rent miljømæssigt og æstetisk er metoden dog næppe gangbar, og derfor må man, når der skal hentes vindenergi fra havet, også søge ud på dybere vand.

Allerede abonnent? Log ind.

Læs hele artiklen

Få adgang i 14 dage for 0 kr.
Det kræver intet kreditkort, og du vil ikke overgå til et betalt abonnement efterfølgende.

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs