Kinesiske milliarder i nyt britisk atomkraftværk

Det franske elselskab EDF skal med kinesiske milliarder i ryggen bygge to akraftreaktorer i Storbritannien - det bliver de første nye i landet i næsten 20 år.
Hinkley atomkraftværk | Foto: EDF
Hinkley atomkraftværk | Foto: EDF

Franske Électricité de France (EDF) og den britiske regering er blevet enige om en aftale, der betyder, at Storbritannien som det første europæiske land siden Fukushima-ulykken bygger et nyt atomkraftværk.

Aftalen om Hinkley Power Station ved Somerset i det sydvestlige England betyder, at der skal opføres to Areva-designede trykvandsreaktorer, som skal sikre briterne strøm i kontakten, når en række gamle kulkraftværker udfases.

De to reaktorer vil ifølge en meddelelse fra EDF kunne forsyne Storbritannien med syv pct. af landets samlede energiforbrug.

Værket skal efter planen stå færdig i 2023, og EDF er garanteret en afregningspris på 92,5 pund pr. MWh over 35 år, der justeres med inflationen.

Beløbet falder en smule, med 3 pund, hvis også der opnås aftale om, at EDF også skal opføre et værk i Suffolk, fordi der er en række økonomiske fordele at høste, hvis der opføres flere værker i streg.

Strømprisen har allerede, inden aftalen blev indgået, ført til massiv kritik i Storbritannien. Den er nemlig omtrent dobbelt så høj som strømprisen på engrosmarkedet i dag.

Kinesiske milliarder

Det nye atomkraftværk ved Hinkley Power Station kommer til at koste ca. 16 mia. pund eller knap 141 mia. kr. i 2012-priser, og for at få finansieringen til at hænge sammen, betaler den kinesiske atomkraftsammenslutning (CNNC) omkring 30-40 pct. af værket. Areva står for 10 pct., mens EDF kommer til at stå for 45-50 pct. af finansieringen.

Værket forventes at give investorerne et afkast (rate of return) på 10 procent.

"Det er en fremragende aftale for Storbritannien og forbrugerne. For første gang bliver et atomkraftværk her i landet ikke bygget med penge fra de britiske skatteydere," siger Storbritanniens energi- og klimaminister Ed Davey i en pressemeddelelse.

CEO for EDF-gruppen, Henri Proglio, siger, at aftalen sikrer, at franskmændene fastholder deres atomkraftkompetencer.

"EPR-projektet ved Hinkley Point er en god mulighed for den franske atomkraftindustri. Projektet vil styrke økonomierne og skabe jobmuligheder på begge sider af kanalen, og det vil gøre Storbritannien - et land hvor EDF i forvejen er den største strømproducent - i stand til at øge andelen af CO2-fri energi."

Hvis værket bliver færdig til tiden, vil det være det første nye atomkraftværk i Storbritannien i næsten 20 år - det seneste, Sizewell B, begyndte at sende strøm ud på nettet i 1995.

Historisk er en række atomkraftværker dog blevet forsinket, hvilket blandt andet ses i Finland i øjeblikket, men ifølge aftalen bærer EDF og selskabets partnere risikoen, hvis værket forsinket eller fordyres. Det er endnu ikke besluttet, hvor atomaffaldet skal deponeres, men parterne skal i løbet af værkets levetid sætte penge til side til dekommissionering.

De to reaktorer ved Hinkley Point i Sommerset får en kapacitet på 1.600 MW. Ifølge Ingeniøren er trykvandsreaktorerne - såkaldte EPR-reaktorer (European Pressurized Reactor) - af samme type, som der bygges i Olkilouto i Finland og Flamanville i Frankrig i øjeblikket. Det er en tredjegenerations trykvandsreaktor, der er udviklet af franske Areva og EDF samt tyske Siemens.

Britisk megapark hænger i tynd tråd

England inviterer kinesiske a-kraft investeringer

Svensk atomkraft i rekordniveau

Japan slukker det sidste atomkraftværk

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også