EnergiWatch

Britisk megapark hænger i tynd tråd

Siemens er storfavorit til at levere møllerne til den 504 MW britiske Galloper-park, men RWE overvejer at droppe parken, fordi den nye britiske støtteordning ser for uattraktiv ud.

Foto: Siemens

Galloper er udpeget til at blive den næste store britiske havvindmøllepark.

Tyske RWE, der planlægger den 504 MW-store offshore-park i samarbejde med skotske SSE, forventes at tage en endelig investeringsbeslutning i begyndelsen af 2014, men med det støtteniveau, den britiske regering har lagt op til, bliver det stort set umuligt at opføre Galloper, lyder det fra RWE Innogy-chef Paul Coffey.

Også partneren SSE har skabt usikkerhed om tilblivelsen af parken, og hvis det er seriøst og ikke blot teatertorden for at presse de britiske politikere, kan det blive lidt af en begmand for Siemens, der er storfavorit til at levere møllerne.

Galloper skal efter planen opføres lige ved siden af Greater Gabbard, der har præcis samme størrelse og udgøres af 140 Siemens 3.6 MW-møller.

Siemens tæt på ny kæmpeordre i UK

Den nye støtteordning, kaldet contracts-for-difference (CfD), erstatter den nuværende britiske støtteordning, der udløber i 2017. Kun parker, der når i drift inden 2017, kan fortsætte på den gamle ordning, kaldet renewables obligation scheme, men Coffey mener, at det er behæftet med for stor usikkerhed, om Galloper-parken kan nå det, selvom parken er planlagt til at gå i drift i netop 2017.

Han siger, at det støtteniveau, politikerne lægger op til i den nye CfD-ordning, er ude at trit med industriens udvikling og for lavt.

"Jeg bliver nødt til at være fuldstændig sikker, når jeg investerer endnu en milliard pund, at det ikke går galt. I øjeblikket kan jeg ikke sige, om Galloper kommer til hænge sammen eller ej," sagde Coffey ifølge The Guardian i forbindelse med en begivenhed nord for Wales, hvor RWE Innogy har opsat den 576 MW store Gwynt y Môr-park. Også den består af Siemens' 3.6 MW-mølle.

15-årig støtte

I den nye CfD-ordning, som ventes endeligt vedtaget inden udgangen af året, står parker, der sikrer sig støtte i årene 2014-2016, til at få 155£ pr. produceret MWh i 15 år. Men beløbet falder løbende - til 135 pund pr. MWh i 2018-2019

Over for Recharge afviser Paul Coffey at sige præcis, hvor høj støtten skal være, hvis Galloper skal blive realiseret. Men niveauet skal være højere end de 155£ pr. MWh, lyder det.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Paul Coffey erkender, at offshore-vind er dyrt i øjeblikket, men han mener, at prisen kan reduceres med en-tredjedel i 2020, og så fremhæver han, at nye atomkraftværker i landet forventes at modtage støtte i 35 år. Der nævnes niveauer på 95£ pr. MWh i 35 år.

Den britiske energiminister, Michael Fallon, afviser, at de britiske støtteniveauer til havvind er for lave.

"Storbritannien betragtes som et af de mest attraktive steder i verden at investere i offshore-vind. Storbritannien er fast besluttet på at udvikle mere offshore-vind nu og i fremtiden, da der er en kæmpe energiressourcer lige på vores dørtrin. De reformer, vi laver, er designet til at fremme teknologier som offshore-vind, hvor omkostningerne er upfront," siger han ifølge The Guardian.

Ifølge en undersøgelse fra industrien selv, udarbejdet i samarbejde med den britiske landskabsstyrelse, Crown Estate, kan omkostningerne til offshore-vind reduceres med 40 pct. frem mod 2020. Danske DONG har et mål om at kunne levere 1 MWh offshore vind for 100 pund om ikke meget mere end seks år.

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs