Strammere regler for skiferboringer på vej

Skiferboringer har hidtil været fritaget for skrappe regler om miljøvurderinger, men det skal være slut, kræver et snævert flertal i Europa-Parlamentet.
Foto: EU-Parlamentet
Foto: EU-Parlamentet

Europa-Parlamentet vil skærpe kravene til miljøundersøgelser forud for skiferboringer.

Indtil nu har boringer efter skifergas med den omdiskuterede fracking-metode været fritaget fra de omfattende VVM-undersøgelser, fordi projekter typisk er mindre end grænsen for udvinding på 500.000 m3 gas dagligt.

Det skal dog være slut nu, mener et snævert flertal af de folkevalgte parlamentarikere. Af 657 afgivne stemmer var 332 for, 311 imod og 14 stemmer blanke.

Forslaget, som Parlamentet nu skal indgå i forhandlinger med de 28 EU-landes ministre om, omhandler en ændring af den del af EU's VVM-direktiv, der omfatter regler for efterforskning og udvinding af fossile brændsler.

Redaktør advarer: Skifergas minder om IT-boblen 

Mange årsager til Europas kul-renæssance

Amerikas energikort vendes på hovedet

Britisk regeringsstrid om energi 

Skaber bekymring

Hvor der tidligere har været en grænse på 500.000 m3 dagligt, kræver MEP'erne nu, at der skal gennemføres undersøgelser uanset, hvor store mængder, der udvindes. Det gælder alle projekter med efterforskning og udvinding af fossile brændsler og forslaget dækker derfor også kul, olie og gas fra kul.

Italienske Andrea Zanoni, der er medlem af den liberale ALDE-gruppe i Parlamentet, er Parlamentets ordfører på sagen. Han skal nu forhandle med Ministerrådet om den endelige lovgivning.

"Vi er ved at revidere denne vigtige lovgivning for at tilpasse den til Europas nye prioriteringer, som f.eks. anvendelse af jord, ressourcer og beskyttelse af biodiversiteten. Hydraulisk sprængning rejser bekymring", siger han i en meddelelse.

I Danmark har der allerede kørt om sag om miljøundersøgelser forud for skiferboringer. Det var franske Total, der af Frederikshavn Kommune blev pålagt at foretage en fuld miljøvurdering allerede inden prøveboringerne.

Udover forslaget om miljøvurderinger for projekter, der udvinder mindre end 500.000 m3 gas dagligt, indeholder forslaget også tiltag, der skal bekæmpe interessekonflikter mellem projektudviklere og de eksperter, der skal foretage undersøgelserne.

Lidegaard: Underforstået at Total må producere skifergas 

Gassen er gået af Europas skifer

Frackings forbandelse eller frelse

EU: Se fordomsfrit på skifergas

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også