Amerikas energikort vendes på hovedet

Fund af skifergas i det nordøstlige USA betyder, at nye regioner - der tidligere har været afhængige af import - kommer til at eksportere gas. Analysehus forventer, at USA bliver nettoeksportør af gas i 2017.
Foto: Ole Jørgen Bratland - Statoil
Foto: Ole Jørgen Bratland - Statoil

Det amerikanske gasmarked bliver vendt på hovedet i løbet af det næste årti, når den eksplosive vækst i skifergas betyder, at stater, der tidligere har importeret gas, kommer til at eksportere gas.

Sådan lyder det i en langsigtet markedsanalyse fra Bentek Energy, en analyseenhed under Platts, ifølge Financial Times.

Gasanalytikere har traditionelt inddelt USA i en producerende region i syden - olierige Texas og Louisiana - samt forbrugende regioner i det østlige og vestlige USA.

Men lovende skiferfund i den nordøstlige del af USA betyder, at gasanalytikere skal have fat i et nyt kort.

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Louisiana bliver importør

Marcellus-formationen i Pennsylvania og Utica-formationen i Ohio er medvirkende til, at den nordøstlige del af USA står for 36 pct. af produktionsvæksten i perioden 2013-2023, mens efterspørgslen i regionen kun stiger med 15 pct. ifølge Bentek.

Det betyder, at gassen fremover kommer til at flyde i en ny retning. Louisiana vil med en kombination af gasintensive industriprojekter, gasfyrede kraftværker og en planlagt eksport af flydende gas betyde en "eksplosiv vækst i efterspørgslen" i sydstaten, lyder det fra Bentek.

Analyseenheden forklarer, at regionens rørledninger og infrastruktur primært er designet til at flytte gas fra syden nordpå og mod øst og vest, men mange af anlæggene skal omstilles, så de i fremtiden kan flytte gassen sydpå fra de nye gasproducerende regioner i eksempelvis Pennsylvania og Ohio.

Louisiana har allerede i dag store anlæg til eksport af flydende naturgas (LNG) i Sabine Pass, Cameron LNG og Lake Charles LNG, men Bentek forudser - tre år tidligere end Det Hvide Hus - at US bliver en nettoeksportør af gas i 2017.

Amerikansk gasfest skaber tusindvis af job

Shell vil sælge sin skifer

EU og Rusland indgår vigtig gasaftale

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også