Obama vil begrænse kraftværkers CO2-udledning

USA's præsident Obama har præsenteret plan for reduktion af CO2.
Foto: The White House
Foto: The White House
AF PIA BUHL ANDERSEN

Amerikanske kraftværkers CO2-udledning skal begrænses og energien skal bruges mere effektivt.

Sådan lyder det fra præsident Barack Obama under en stor tale om klima ved Georgetown University i Washington DC.

"Som præsident, som far og som amerikaner er jeg her for at sige, at vi er nødt til at gøre noget", sagde præsidenten blandt andet, inden han annoncerede planen, som han mener vil sikre, at USA ligger i front i kampen mod klimaforandringer.

Samlet vil Obama sørge for, at landet - som det allerede i 2009 har forpligtet sig til - nedbringer CO2-udslippet med 17 procent inden 2020 i forhold til niveauet i 2005.

Trækker tråde til Sandy
Målet skal blandt andet opnås ved at skære ned i brugen af fossile brændstoffer og øge brugen af grøn energi som sol og vind.

Obama fremhævede, hvordan de stigende temperaturer påvirker alle former for vejr, og gør tørker værre og oversvømmelser mere omfattende. Blandt andet nævnte præsidenten orkanen Sandy, der forårsagede store skader ved USA's østkyst sidste år.

Kraftværkerne er den helt store synder i forhold til CO2-udslip, men det er fortsat uklart, hvor hårdt Obama vil stramme grebet om værkernes udslip.

Frygter at miste arbejdspladser
Flere guvernører har ifølge BBC allerede advaret Obama, da de mener, at begrænsninger af kraftværkernes CO2-udslip kan betyde tabte arbejdspladser, da flere værker vil lukke og nye ikke vil blive åbnet.

EU's klimakommissær Connie Hedegaard skriver på Twitter, at Barack Obama har taget et skridt frem, men at der er brug for endnu højere ambitioner inden 2015, hvor man igen håber på en global aftale.

EU-kommissionens formand José Manuel Barroso kalder det positive skridt, som Obama er kommet med.

"At finde globale løsninger på klimaudfordringerne er et delt ansvar. Det kan kun blive opnået med lederskab fra alle verdens store økonomier. Præsident Obamas meddelelse vil hjælpe med at give verden tro på, at det er muligt at vinde kampen, hvis vi kæmper sammen," lyder det fra formanden i en meddelelse.

Dan Jørgensen, der er medlem af Europaparlamentet for Socialdemokraterne mener, at det er første skridt i en grøn amerikansk revolution.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også