EnergiWatch

EU sagsøger Polen for gasfusk

Polen har gennem flere år overtrådt reglerne for EU's indre marked for energi til skade for forbrugere og konkurrenter, mener EU-Kommissionen.

Polen har gennem en årrække overtrådt reglerne for EU's indre marked for energi og bevidst undladt at rette ind trods gentagne opfordringer.

Det mener EU-Kommissionen, som på den baggrund meddeler, at det store EU-land er blevet indbragt for EU-domstolen.

Allerede tilbage i 2009 gjorde EU-Kommissionen polakkerne opmærksomme på bruddet, men intet er sket efter fire års forhandlinger.

"Trods talrige udvekslinger med de polske myndigheder har Polen har undladt at sørge for, at systemet for regulering af gaspriserne er i overensstemmelse med EU's lovgivning. Kommissionen har derfor besluttet at indbringe landet for EU-domstolen," oplyser EU-Kommissionen i en meddelelse.

Trods talrige udvekslinger med de polske myndigheder har Polen har undladt at sørge for, at systemet for regulering af gaspriserne er i overensstemmelse med EU's lovgivning

EU-Kommissionen

Konkret har landet forhindret nye gasleverandører at komme ind på markedet gennem statsfastsatte tariffer for erhvervskunder.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Derved har landet ifølge EU-Kommissionen "ikke tilladt sine forbrugere at høste de fulde fordele, som det indre marked for energi kan tilbyde".

Skidt for klima, konkurrenter og forbrugere

Den ifølge Kommissionen ulovlige polske regulering af gasmarkedet har flere konsekvenser end de konkurrencemæssige, mener energikommissær Günther Oettinger.

"Et sammenkoblet og gennemsigtigt europæisk indre marked for energi spiller en central rolle i at nå vores energi-og  klimamål. Faktisk vil konkurrenceprægede energimarkeder tilbyde borgere og virksomheder sikker og bæredygtig energiforsyning på lavest mulige omkostninger," siger Oettinger i en pressemeddelse.

Ifølge EU-lov kan lovregulerede priser, som dem polakkerne nu bliver hevet i retten for, kun accepteres i meget særlige tilfælde, som Kommissionen ikke mener er tilfældet i Polen.

Et sammenkoblet og gennemsigtigt europæisk indre marked for energi spiller en central rolle i at nå vores energi-og  klimamål

Günther Oettinger, energikommissær

Det skyldes bl.a., at polakkerne ikke har sat en tidsfrist for anvendelsen af de regulerede priser. Derudover dækker det polske system alle ikke-private brugere uafhængigt af deres størrelse og situation.

EU-Kommissionen oplyser ikke præcis, hvilke konsekvenser det vil få for polakkerne, hvis EU-domstolen finder dem skyldige i at bryde EU-lovgivningen.

Ifølge EU-lovgivningen risikerer et land dog en bøde, hvis det ikke retter ind efter et eventuelt nederlag ved EU-domstolen, hvor landet typisk vil blive bedt om at gøre, hvad der skal til for at rette op på lovbruddet.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Mere fra EnergiWatch

Københavns klimamål på vej op i den blå luft

Efter glippet udbudsdeltagelse kræver det "mirakler" at få CO2-fangst i storskala i 2025, konstaterer ARC. Borgmester erkender, at det ser svært ud for hovedstaden at leve op til sit klimamål uden, og vil have regeringen til at ændre på reglerne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs