Biogas ulovligt fritaget for afgifter

I mere end ni år har biogas i strid med EU-regler været fritaget for energiafgifter.

Biogas har været ulovligt fritaget for energiafgifter siden 1. januar 2004, da EU's energiafgiftsdirektiv trådte i kraft.

Det skriver skatteminister Holger K. Nielsen (SF) i et svar til Enhedslistens energiordfører Per Clausen.

Ifølge skatteministeren er biogas blevet fritaget for afgifter, fordi man i ministeriet har tolket EU-reglerne forkert.

"Efter dialog med Kommissionen er det blevet endeligt klart for Skatteministeriet, at biogas er omfattet af direktivet," skriver Holger K. Nielsen.

EON investerer i biogas på Mors

Ministeren forklarer endvidere, at Danmark ikke har "modtaget en officiel henvendelse fra Kommissionen om den afgiftsmæssige behandling af biogas. Der har været tale om en løbende fortolkningsudvikling."

Det er i forbindelse med arbejdet med den kommende forsyningssikkerhedsafgift, at Skatteministeriet har fundet ud af, at ministeriet har tolket reglerne forkert.

HMN vil sende gylle-gas ud i nettet

Det betyder, at biogas fremover skal pålægges en energiafgift efter direktivets bestemmelser. Direktivet indeholder dog "en mulighed for at få godkendt en fritagelse/lavere sats for biogas, når visse nærmere betingelser og procedurer efter EU’s statsstøtteregler er fulgt," skriver skatteministeren.

Hvis Skatteministeriet følger direktivets tekst, og biogas pålægges en afgift, er der dog tale om beskedne beløb. Især set i lyset af, at biogas får store tilskud efter sidste års energiforlig.

Det skriver Ingeniøren.

"1,12 kroner pr. GJ til erhvervsmæssig brug og det dobbelte 2,24 kroner til privat anvendelse (tallene er for naturgas). Til sammenligning støttes biogas efter energiforliget i 2012 med i alt 115 kroner pr GJ."

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også