Hård radikal kritik af DI's energikurs

"Man kunne bruge sprogets værste gloser om deres opførsel".
Der bliver ikke lagt fingre imellem, når den radikale energi- og klimaordfører Rasmus Helveg Petersen bliver spurgt til Dansk Industris lobbyarbejde på energi- og klimaområdet i EU.
S: DI blokerer for den grønne omstilling
Energichefer inden EU-topmøde: Vis lederskab og styrk konkurrenceevnen
Ovenstående udtalelse kommer i kølvandet på hård kritik af interesseorganisationen fra Helvegs socialdemokratiske energiordførerkollega Pernille Rosenkrantz-Theill. Hun mener, at industrien med sit intense lobbyarbejde mod Connie Hedegaards backloading-forslag, der blev stemt ned i Europa-Parlamentet i april, har modarbejdet den grønne omstilling.
Det er Rasmus Helveg Petersen enig i.
"Det er en passende kritik. Vi skal have kvotesystemet til at fungere. Det var et seriøst angreb på hele den grønne omstilling," siger han til EnergiWatch.
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch
Vil du prøve EnergiWatch gratis i 30 dage? Klik her
Rasmus Helveg Petersen mener, at DI med sit lobbyarbejde modarbejder en solidarisk løsning på tværs af EU. Det er "torskedumt" da det vil fordyre den grønne omstilling. Samtidig strider det imod en række af DI-medlemmernes interesser, mener han.
"En stribe virksomheder har kæmpe interesser i den her omstilling, som jeg ikke mener de betjener med den adfærd," siger han.
Cheferne for Danfoss, Vestas, Rockwool, Velux, Grundfos og SEAS-NVE samt direktøren i Dansk Energi offentliggjorde i dag et indlæg, hvor de opfordrede Helle Thorning-Schmidt (S) og resten af hendes EU-kollegerne til at blive enige om klima- og energimål for 2030 hurtigt.
Ifølge direktør Tine Roed er DI "fuldstændig enige", og hun afviser samtidig kritik af lobbyarbejdet mod backloading-forslaget, som hun mener hæmmer både vækst og beskæftigelse.
DI: Politikerne skal koncentrere sig nu
Toppen af energibranchen kræver handling af EU's regeringschefer
"Vi arbejder hårdt for den grønne omstilling. Det der mudrer billedet er, at vi har drøftet et midlertidigt indgreb. Backloading-forslaget er kun en meget lille del af debatten om hele omstilling. Det ville ikke have givet os en grøn omstilling. En lyst i virksomhederne forudsætter investeringsevne," siger direktøren med henvisning til, at backloading-forslaget ville øge priserne på CO2-udledning.
Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) vil ikke forholde sig til kritikken af DI fra ordførerne fra regeringspartierne. Hans pressechef henviser dog til, at ministeren tidligere har kritiseret DI's rolle i forbindelse med Europa-Parlamentets nej til backloading-forslaget.
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch