EnergiWatch

Hård radikal kritik af DI's energikurs

Den radikale energiordfører Rasmus Helveg-Petersen revser Dansk Industri for at modarbejde den grønne omstilling. Også S er ude med riven. Energiminister Martin Lidegaard (R) er tavs.

Foto: DONG

"Man kunne bruge sprogets værste gloser om deres opførsel".

Der bliver ikke lagt fingre imellem, når den radikale energi- og klimaordfører Rasmus Helveg Petersen bliver spurgt til Dansk Industris lobbyarbejde på energi- og klimaområdet i EU.

S: DI blokerer for den grønne omstilling

Energichefer inden EU-topmøde: Vis lederskab og styrk konkurrenceevnen 

Ovenstående udtalelse kommer i kølvandet på hård kritik af interesseorganisationen fra Helvegs socialdemokratiske energiordførerkollega Pernille Rosenkrantz-Theill. Hun mener, at industrien med sit intense lobbyarbejde mod Connie Hedegaards backloading-forslag, der blev stemt ned i Europa-Parlamentet i april, har modarbejdet den grønne omstilling.

Det er Rasmus Helveg Petersen enig i.

"Det er en passende kritik. Vi skal have kvotesystemet til at fungere. Det var et seriøst angreb på hele den grønne omstilling," siger han til EnergiWatch.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 30 dage? Klik her

Rasmus Helveg Petersen mener, at DI med sit lobbyarbejde modarbejder en solidarisk løsning på tværs af EU. Det er "torskedumt" da det vil fordyre den grønne omstilling. Samtidig strider det imod en række af DI-medlemmernes interesser, mener han.

"En stribe virksomheder har kæmpe interesser i den her omstilling, som jeg ikke mener de betjener med den adfærd," siger han.

Cheferne for Danfoss, Vestas, Rockwool, Velux, Grundfos og SEAS-NVE samt direktøren i Dansk Energi offentliggjorde i dag et indlæg, hvor de opfordrede Helle Thorning-Schmidt (S) og resten af hendes EU-kollegerne til at blive enige om klima- og energimål for 2030 hurtigt.

Ifølge direktør Tine Roed er DI "fuldstændig enige", og hun afviser samtidig kritik af lobbyarbejdet mod backloading-forslaget, som hun mener hæmmer både vækst og beskæftigelse.

DI: Politikerne skal koncentrere sig nu

Toppen af energibranchen kræver handling af EU's regeringschefer 

"Vi arbejder hårdt for den grønne omstilling. Det der mudrer billedet er, at vi har drøftet et midlertidigt indgreb. Backloading-forslaget er kun en meget lille del af debatten om hele omstilling. Det ville ikke have givet os en grøn omstilling. En lyst i virksomhederne forudsætter investeringsevne," siger direktøren med henvisning til, at backloading-forslaget ville øge priserne på CO2-udledning.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) vil ikke forholde sig til kritikken af DI fra ordførerne fra regeringspartierne. Hans pressechef henviser dog til, at ministeren tidligere har kritiseret DI's rolle i forbindelse med Europa-Parlamentets nej til backloading-forslaget.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 30 dage? Klik her

Mere fra EnergiWatch

Vestas-opkøb skyder KK Wind op omkring fem milliarder

Det suverænt største køb skal ikke blot gøre KK Wind Solutions eksklusiv leverandør til Vestas men også skyde leverandøren ind på det kinesiske marked – og gøre det både lettere og billigere at skaffe komponenter, konstaterer topchef.

Bioenergien fortsætter højt tempo hos Novozymes

Det danske enzymselskab har lagt yderligere på sin division for bioenergi i andet kvartal, hvor selskabet kan fremvise en organisk vækst på knap 20 pct. Finansdirektøren forventer, at man snart indhenter niveauet før corona.

Nel leverer nyt millionunderskud

Trods sorte tal på bundlinjen for første kvartal lander Nel Hydrogen igen et trecifret millionunderskud efter årets andet af slagsen. Det er dog lykkedes det norske brintselskab at mindske det røde tal en kende sammenlignet med i fjor.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs