EnergiWatch

Norge river op i debat om sorte vindmøller

Farvede møllevinger skal holde fugle i live og give vindmøller på norsk jord et bedre ry.

Foto: Mathias Svold/INDBLIK

Hvis de lysegrå eller hvide møllevinger får en klat maling, bliver de nemmere for fugle at undgå. Derfor skulle man også tro, at der var flere udviklere, der fluks malede vingerne sorte frem for den sædvanlige farve. Men der er bare et problem, der holder dem tilbage:

Licenserne.

For ifølge dem, står det skrevet, at vingerne skal være grå eller hvide. Men det skal der laves om på, lyder det fra Norsk institut for Naturforskning (Nina), der gennem undersøgelser har påvist at man drastisk kan reducere antal kollisioner mellem fugle og turbine, hvis blot man maler rotorbladene sorte.

På nuværende tidspunkt har ingen vindudviklere i Norge valgt at male møllerne. Der har for nyligt været snak om at få farve på Øyfjellet vindmøllepark, men det blev afvist af udvikleren Eolus, mens der blev henvist til licensbetingelserne, skriver Europower.

Og debatten har fået de norske politikere på banen. I et stortingsspørgsmål spørger Lars Haltbrekken (SV) olie- og energiminister Tina Bru (H) om ministeren vil tage initiativ til at energidepartementet, NVE, får ændret de tildelte licenser, så kravet om sortmalingen indgår.

"Jeg er opmærksom på, at studier med maling af møllevinger og tårne ​​har givet gode resultater med hensyn til fuglekollisioner. Dette er viden, vi skal bygge videre på, og som kan have en indflydelse på, hvordan licensbetingelser for vindenergi bliver designet i fremtiden," siger Tina Bru.

Olie- og energiministeren vil altså ikke afvise, at det kan komme på tale at male møllerne sorte. Dog mener hun, at beslutningen om, hvorvidt tiltaget vil blive udbredt, kræver flere undersøgelser.

"Om der skal pålægges undersøgelser for at afklare virkningerne på biodiversiteten og muligvis ændringer af licensbetingelserne med henblik på nye afbødende foranstaltninger for fugle, skal først og fremmest vurderes af NVE som led i tilsynet med vindmølleparker i drift. Hvis det bliver relevant at male vinger og tårne, skal dette vurderes i forhold til andre overvejelser som landskab, rensdyrhold og visuelle effekter," siger ministeren.

Norsk produktionsafgift skal gælde både ny og gammel vindenergi

Norge slår dansk vind-rekord

Norsk minister frygter stor modstand mod havvind

Norge har flertal for kommunalt vindmølle-veto

 

 

Mere fra EnergiWatch

OK køber varmevirksomhed

Fra 1. november bliver Dansk Varme Service en del af OK-koncernen, som vil styrke sit fokus på det voksende marked.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs