EnergiWatch

Få norske vindprojekter får branche til at frygte stop fra 2022

På trods af flere år, hvor udbygningen af vindkraft er boomet i Norge, er antallet af nye projekter ved at rinde ud.

Foto: Norsk Vind

Det begynder så småt at blive stille for den norske vindkraft. Fra 2022 er der nemlig ikke mange nye projekter i støbeskeen. Det viser en opgørelse fra brancheorganisationen Norwea, der skriver, at det blot er Ytre Vikna, der har koncession til at bygge efter udgangen af 2021, mens projektporteføljen er ved at være tom.

Og hvis der ikke bliver igangsat flere projekter, kan man ende med en "ketchupeffekt" i slutningen af årtiet, når nyt skal påbegyndes efter 2022, og mange projekter pludselig skal realiseres, lyder det fra specialrådgiver Andreas Thon Aasheim fra Norwea til E24.no.

"Der har været et stop i licensprocessen, og vi har mistet flere år. Når vi kommer ud på den anden side med nul licenser, vil vi være der i 2022, hvor der er meget få projekter under udvikling," siger han til E24.

Men selvom det for branchen er en nyhed i den negative ende, så kan der være andre, der i stedet jubler.

Vindkraft er nemlig et ret så betændt emne i Norge, hvor der i den seneste tid har været en bølge af demonstrationer og sågar brænde som følge af en stigende utilfredshed med de seneste års vindmølle-boom i landet. Og vindkraftmodstandere kan altså måske få deres vilje, hvis der ikke snart kommer flere projekter på tegnebrættet.

I Norge har protester mod vindmøller taget fart. Mange ønsker slet og ret ikke at have vindmøller nær deres hjem, og det har bl.a. ført til oprettelsen af protestgruppen Motvind, der hurtigt efter sin opstart fik 20.000 medlemmer. Motvind har selvsalgt som bevægelse stået bag en del demonstrationer, men har også forsøgt sig med at sagsøge flere udviklere af vindmølleparker. Dog uden det store held.

Ny protestforening mod vedvarende energi ser dagens lys

Norge skærper kravene til nye vindparker

Mere fra EnergiWatch

GE vil printe havmøller af sand

Udvikling af verdens største 3D-printer skal gøre det muligt at printe støbeforme til nacellekomponenter på op til 9,5 meter i diameter og mere end 60 ton. Det

Kommuner: Ladeinfrastruktur skal på plads før nulemissionszoner giver mening

Landets kommuner "står som galopheste i boksen" og venter på, at regeringen får søsat initiativer, der kan styrke landets ladestanderinfrastruktur. Ellers er det kun få steder i landet, det giver mening at indføre de nulemissionzoner, som regeringen netop har indgået aftale om, lyder det fra Kommunernes Landsforening.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs