EnergiWatch

Norsk produktionsafgift skal gælde både ny og gammel vindenergi

Den norske regering pusler med at indføre en produktionsafgift, der i sidste ende skal komme kommunerne til gode. Der er dog endnu ikke sat tal på omfanget.

Foto: Mathias Svold/INDBLIK

Den norske regerings produktionsafgift for vindenergien skal både gælde nye og gamle anlæg. Dog kommer der ikke nogen konkrete tal på bordet lige foreløbig. Det fremgår af det reviderede nationalbudget for 2021.

"Regeringen vil overveje det konkrete design af afgiften op til statsbudgettet for 2022, og forslag til regler sendes til høring. Niveauet på afgiften og fordelingen af ​​indtægterne mellem kommuner vil også blive overvejet mere detaljeret. Det er planlagt, at afgiften inkluderer både eksisterende og nye vindmøller," står der skrevet i det reviderede statsbudget.

Det bliver altså endnu en gang fastslået, at der er tale om en "moderat afgift", men dog ikke, hvad dette præcist skal betyde.

Planen er ifølge budgettet, at afgiften skal betales til staten, men derefter fordeles ud mellem vindenergiens værtskommuner.

"Det er vigtigt for os at bidrage til, at kommunerne har en større andel af værdiskabelsen fra vindenergi. Jeg håber, at dette kan være et bidrag til at sænke konfliktniveauet relateret til vindenergi," siger olie- og energiminister Tina Bru i forbindelse med offentliggørelsen.

Den norske regering lægger i budgettet også vægt på, at en produktionsafgift på vindenergien imødekommer Stortingets ønsker om højere skatter til erhvervet samt lokal kompensation.

Modstanden mod vindenergi på lokalt niveau er også vokset de seneste år. Modstandere mener, at udbygningen af vindenergi i Norge både er unødvendig med den store kapacitet i vandenergi, mens andre ønsker at stoppe etablering af vindmølleparker i naturområder.

Vandkraftværkerne betaler allerede et naturressourcegebyr til kommuner og amtskommuner på 1,3 øre pr. produceret kilowatttime. Ifølge NRK vil det kunne give vindenergikommuner en merindtægt på omtrent 220 mio. NOK, hvis en lignende afgift bliver pålagt vindenergien.

Norge pønser på produktionsafgift til vindparker

Bred enighed om hårdere beskatning på norsk vind

Norske vindmodstandere vil begynde ny retssag mod staten

Norge har flertal for kommunalt vindmølle-veto

Mere fra EnergiWatch

CIP-fond tildeler spansk udvikler halv milliard

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) har netop fundet den første investering fra milliardfonden CI Green Credit Fund I, hvor infrastrukturfonden udsteder lån på 520 mio. kr. til spanske Capital Energy.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs