EnergiWatch

Modstandere taber sag om stop af norsk vindmøllepark

Byret afgører, at udviklingen af vindmøllepark på Haramsøya kan fortsætte, mens vindmodstandere skal betale 661.000 kroner.

Foto: Haram Kraft A/S / Zephyr

Byretten i norske Sunnmøre har dømt til fordel for vindudviklererne Haram Kraft A/S, der nu er i sin gode ret til at fortsætte udviklingen af en vindmøllepark på øen Haramsøya. Det skriver E24.

De lokale modstandere af vindmølleparken, "Nei til vindkraftværk på Haramsøya", fik altså ikke deres ønske om et stop for udviklingen af parken opfyldt, og skal betale sagsomkostningerne, der udgør ca. 950.000 NOK (661.000 DKK).

"I den langvarige og omfattende licensproces er der visse forhold, der kunne have været behandlet på en bedre måde. Dette ses især i lyset af de strengere krav til sagsbehandlingen, der hovedsagelig er stillet efter afgørelserne i denne sag, "skriver Sunnmøre Byret i dommen.

"På den anden side mener retten, at sagsbehandlingen i sin helhed har været tilfredsstillende, og at der ikke er noget mangelfuldt beslutningsgrundlag eller andre proceduremæssige fejl, der kan være relevante for nogen del af indholdet af Haram Kraft AS's byggelicens."

Retten mener altså, at der ikke lavet nogen fejl, der kan have gjort licensen ugyldig og vil derfor ikke tage hensyn til vindmodstandernes krav om standsning. I søgsmålet lød det nemlig fra protestgruppen, at der havde været fejl i processen.

Protestgruppen er af gode grunde heller ikke tilfredse med udfaldet af sagen. Det er dog endnu ikke besluttet i gruppen, om man vil anke sagen.

"Jeg er skuffet. Men jeg er ikke overrasket. Og jeg er uenig i dommen. Men jeg har ikke læst det ordentligt endnu. Vi skal have et bestyrelsesmøde nu, hvor vi vil beslutte, om vi vil appellere," siger leder af gruppen, Birgit Oline Kjerstad til E24.

Det er den tredje sag af denne slags, der bliver afgjort i Norge år. Indtil videre har vindmøllemodstanderne tabt hver gang.

Protestforeninger er ikke noget nyt. Normalt beskrives noget, der opstår af Nimby-effekten, not in my backyard.

I Norge har protesterne mod landvindmøller kun været flere de seneste år af frygt for, at møllerne på land er for invasive i den norske natur eller at de laver for meget støj.

En af de største bevægelser er protestbevægelsen Motvind, der på få måneder efter sin opstart fik 20.000 betalende medlemmer. En medlemstal som kun de allerstørste partier i det norske Stortinget kan konkurrere med.

Norge har flertal for kommunalt vindmølle-veto

Laksemilliardær trækker støtten til vindmodstandere

Mere fra EnergiWatch

Tysk regeringskoalition går efter kulstop i 2030

SPD, De Grønne og FDP går ind i regeringsforhandlinger med fremrykning af det tyske kulstop med otte år, afsættelse af to pct. af Tysklands areal til landvind, krav om sol på industritage og afskaffelse af EEG-tariffen for at nedbringe elpriserne på papiret.

IT-problemer med varmepumpe-pulje blev hurtigt løst

Ifølge Energistyrelsen var der indledningsvist tekniske udfordringer for ansøgere til efterårets bygningspulje. Problemerne blev dog hurtigt løst, men på trods af 14 dage med minimal kø til ansøgning, er der stadig masser af millioner tilbage i puljen, melder myndighederne.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs