Branche frygter konsekvenser af grønt EU-tiltag

En ny rapport fra svenske Energiföretagen viser, at de økonomiske virkninger af EU's nuværende forslag til en taksonomi forventes at være betydelige.
Foto: National Grid
Foto: National Grid

Med de store klimamål i tankerne skal EU's taksonomiordning give vejledning om, hvilke investeringer der skal betragtes som bæredygtige i fremtiden.

Men det kan få stor betydning for mange energivirksomheder. Sådan lyder konklusionen fra den svenske brancheorganisation Energiföretagen, der er kritiske over det nuværende forslag til taksnomien.

"Sverige står over for en enorm omstilling, hvor behovet for fossilfri energi vil stige enormt i de kommende årtier. I den situation er det at skabe dårligere betingelser for investeringer i svensk vandkraft og bioenergi kontraproduktivt, og noget vi må protestere højlydt imod," siger Gunilla Andrée, administrerende direktør for Energiföretagen Sverige, Swedenergy.

Rapporten, som Energiföretagen har fået lavet af ELS, har til formål at give en samlet beskrivelse af taksonomien, formålet med reglerne og mulige konsekvenser deraf. Og det har fået brancheorganisationen til at udtrykke bekymring for flere ting.

Blandt andet, at flere vil jage grønne værdier på markedet, mens lån og investeringer i ikke-grønne virksomheder og virksomheder vil blive betragtet som en byrde.

Dertil kommer det, at Europa-Kommissionen har meddelt, at den agter at bruge taksonomien som udgangspunkt for gennemgang af statsstøtteregler, EU-finansiering gennem Den Europæiske Investeringsbank (EIB) og andre programmer og fonde, lyder det i rapporten.

Derudover lyder det, at taksonomien også påvirker det svenske erhvervsliv i elforbruget. Herunder i hvilket omfang den indgående elektricitet klassificeres som bæredygtig.

Forslaget til, hvordan taksonomien skal se ud, blev offentliggjort i slutningen af november, mens der er frist for kommentarer på fredag d. 18. december.

Lovgivere i EU er blevet enige om kompromis for bæredygtige investeringer

Bæredygtige aktiefonde ser milliarderne strømme ind

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også