EnergiWatch

EU overvejer at lukke for støtte til gas

I et lækket dokument overvejer Europa-Kommissionen muligheder for at udelukke naturgas fra listen over prioriterede energiprojekter.

Foto: Finn Frandsen

Støtten til naturgas fra EU kan blive stoppet. Det fremgår af et udkast til revision af infrastrukturforordningen TEN-E, at de nye retningslinjer kommer frem, som norske NTB har fået fat i. Det skriver E24.

I udkastet hedder det, at "infrastruktur til naturgas ikke længere har brug for støtte" gennem TEN-E. Europa-Kommissionen konkluderer derfor, at det "mest effektive og konsistente" er at udelukke naturgas fra ordningen.

Og det bekymrer flere steder i branchen. Den norske olielobby i Bruxelles har tidligere advaret mod sådanne ændringer, og mener, at det kan føre til øget pres på norsk eksport af naturgas til EU.

EU-kommissionen har da stadig i tankerne at bruge naturgas som en vigtig faktor i skiftet fra kul, der skal fordre en mere klimavenlig produktion i fremtiden. Men på lang sigt er naturgas uforenelig med EU's klimamål, ligesom forbruget forventes at falde drastisk i de næste par årtier.

Allerede inden 2030 forventer EU, at importen af ​​naturgas vil være 13–19 procent lavere end i 2015. I 2050 forventes en importnedskæring på 58–67 procent.

Gasværket i Europa er også efterhånden ret så veludviklet, og kommissionen forventer, at alle unionens medlemsstater vil have adgang til mindst tre gaskilder inden for de kommende få år.

Derfor lyder vurderingen fra Europa-Kommissionens også, at der ikke længere er behov for at bruge TEN-E støtten til at udvikle ny infrastruktur til fossil gas.

Europa-Kommissionen forventer derimod en markant stigning i forbruget af biogas, brint og andre gasser med lave eller ingen klimaemissioner i fremtiden.

Oliegiganter fik presset naturgas ind i EU's brintplan

Nu går EU ind i den grønne overgangsfase med Paris i vest og gas i østn

Mere fra EnergiWatch

OK køber varmevirksomhed

Fra 1. november bliver Dansk Varme Service en del af OK-koncernen, som vil styrke sit fokus på det voksende marked.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs