Stor skuffelse for Statoil i Barentshavet

Det er blevet nævnt som et af de potentielt mest interessante områder for olieefterforskning i det nordligste Norge. Men første søgeresultat er en stor skuffelse.
Foto: Ole Jørgen Bratland - Statoil
Foto: Ole Jørgen Bratland - Statoil

Skuffelsen står udpenslet mellem linjerne i den børsmeddelelse, norske Statoil her til morgen måtte sende ud om resultaterne for en af dette års vigtigste olieefterforskningerne.

Resultatet af de kostbare efterforskningsboringer er nemlig så tæt på nul og niks, som man kan komme. Kun ganske små gasfund lykkedes det at påvise i gigantfeltet Korpfjell i det nordlige Barentshav. Dermed er der lange udsigter til ,at Statoil og samarbejdsparterne Lundin, Chevron, Petoro og ConocoPhilips kan indlede deciderede udvinding af olie og gas i Barentshavet.

Forud for efterforskningsboringerne blev det eller vurderet, at Korpfjell kunne rumme mange milliarder tønder olie. En vurdering såvel Lundin, Statoil og norske geologer har delt.

"Vi har hele tiden påpeget den store, geologiske usikkerhed, der er knyttet til Korpfjell. Det største spørgsmål var, om vi ville finde noget i det hele taget. Og ved et fund, om det var gas eller olie. Korpfjell er en sjældent stor struktur på norsk sokkel, og har været omfattet af stor interesse. Der har fra mange sider været spænding omkring resultatet af den første boring i dette nye område af Barentshavet. Det har derfor været vigtigt for os at gennemføre denne boring," siger Jez Averty, Statoils efterforskningsdirektør i Norge og Storbritannien.

Det gasfund, som Statoil med boringen har gjort i Korpfjell, er på mellem 40 og 75 millioner tønder olieækvivalenter, hvilket er for lidt til en kommerciel udbygning af feltet.

"Resultatet er selvsagt skuffende, men det er alt for tidlige at drage konklusioner om, hvad dette betyder for potentialet i Barentshavets sydøstlige del," siger Jez Averty.

At Statoil og partnerne overhovedet har kunne bore i den sydøstlige del af Barentshavet skyldes en aftale indgået mellem Norge og Rusland om rettighederne til undergrunden i 2010.

Statoil oplyser, at man nu vil analysere nærmere på fundet i Korpfejlls første boring, og derefter vil fortsætte efterforskningen i området.

"Det er vigtigt at huske på, at man sjældent gør fund i første forsøg i et helt nyt område. Der blev boret 33 brønde, før man gjorde det første kommercielle fund i den norske del af Nordsøen. Selv om vi har lært meget siden 1969, er efterforskning i sin natur sådan, at vi ikke kan forvente, at den første boring giver alle svarene. Så hvad dette resultat overordnet betyder for det totale ressourcepotentiale i Barentshavet sydøst kan vi først sige efter yderligere efterforskning," lyder det fra Jez Averty.

Statoil planlægger både egne boringer i Korpfjell i 2018 såvel som boringer fra samarbejdspartnere.

På børserne i henholdsvis Oslo og Stockholm bliver såvel Statoil som Lundin straffet oven på dagens nyhed. Statoil er her til formiddag nede med små to procent mens Lundin falder med hele 6,85 procent.

Drømmen om norske oliemilliarder svinder  

Statoil leder efter "milliarder af tønder" i nyt oliefund 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også