Amerikansk gigant tænker også på frasalg i Nordsøen

ExxonMobil har ifølge medie været i kontakt med flere potentielle købere omkring salg af felter i Nordsøen for op til 10 milliarder kroner.
Foto: Marit Hommedal - Statoil
Foto: Marit Hommedal - Statoil

Stort set samtlige etablerede spillere ser ud til at genoverveje deres situation i Nordsøen. Således også ExxonMobil, der angiveligt har været i kontakt med flere potentielle købere til de tre felter i den norske del af Nordsøen, som det amerikanske olieselskab er operatør på.

Det skriver det norske medie Sysla.

ExxonMobil er blandt de største olie- og gasproducenter både i verden men også på norsk sokkel. I alt er selskabet medejer på flere end 20 felter i den norske del af Nordsøen, men det skulle være de tre felter Balder, Ringhorne og Sigyn, som amerikanerne er operatør på, der overvejes frasolgt.

"Værdien af disse felter vil være op mod 12,5 mia. kr. (10,2 mia. danske kr.), noget som potentielt kan gøre det til en af de 20 største transaktioner i verden i år," siger analytiker i Wittemann E&P Consulting, Anders Wittemann og vurderer til Sysla, at Aker/BP, Neptune og Dea Norge/LetterOne kan være blandt de få potentielle købere.

Mulige Shell-købere i Nordsøen melder sig

Såfremt ExxonMobil vitterlig planlægger at sælge fra, er det så langt fra det første olieselskab, der ønsker at trække sig ud af Nordsøen. Et ønske der i høj grad er opstået efterhånden som olieprisen er faldet, mens udvindingsomkostningerne på de modne og fortsat dybere beliggende felter har svært ved helt at holde trit.

Ikke mindst har Shell kig på sine aktiviteter i Nordsøen i forbindelse med det lagersalg for 30 mia. dollar, som det hollandsk/britiske selskab har initieret efter købet af BG. Så sent som torsdag forlød det via Reuters bankkilder, at det snarligt selvstændige Maersk Oil skulle være interesseret at købe ind hos Shell.

Medie: Maersk Oil vil købe Shells aktiver i Nordsøen

Den nyhed tikkede naturligvis ind i forbindelse med præsentationen af den kommende opsplitning af A.P. Møller-Mærsk i en energi- og en transportenhed. Noget som af mange blev udlagt som Mærsks ønske om at trække sig ud af olie og Nordsøen, når splittet om to år effektueres. Endelig bør det måske også erindres, at også Dong – dog forgæves – forsøgte at slippe af med sine olie- og gasaktiviteter forud for børsnoteringen.

Dong "undersøger muligheder" for frasalg

ExxonMobil afviser over for Sysla at kommentere på det mulige frasalg.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også