Tilsyn skal granske konkurrencen i norsk oliebranche

Det norske konkurrencetilsyn skal vurdere vilkårene for leverandører til den norske sokkel, og hvorvidt olieselskaber lægger for stort et pres på leverandørerne. Særligt ét olieselskab vil komme i søgelyset.
Foto: Statoil, PR
Foto: Statoil, PR

Det norske konkurrencetilsyn skal nu tage et grundigt kig på forholdet mellem leverandører og olieselskaber på den norske sokkel. Det oplyser erhvervsminister Monica Mæland i en pressemeddelelse.

"Olieindustrien er et af vores mest centrale erhverv, og det er vigtigt, at der er et godt samarbejde mellem aktører i olieindustrien og dem, der leverer viden, teknologi og ydelser," siger ministeren.

Især norske Statoil vil her naturligt komme i søgelyset.

Undersøgelsen kommer, efter at Line Henriette Hjemdal, erhvervsordfører  for partiet Kristelig Folkeparti, har sat spørgsmålstegn ved netop styrkeforholdet i den norske oliebranche. Når et selskab sidder på 70-80 pct. af markedet er der reelt ikke noget marked, mener politikeren:

"Med nedgangen i olieindustrien er jeg bange for, at Statoil er så store, at de kan presse sine leverandører til at godtage betingelser, som på sigt skader erhvervet," siger hun til NTB ifølge Dagens Næringsliv.

Hos Statoil vil man bidrage med information til myndighederne, hvis det bliver efterspurgt, siger pressemedarbejder Ola Anders Skauby til NTB.

"Vi oplever, at vi samarbejder godt med leverandørindustrien om de fælles udfordringer, vi har med at tilpasse os de krævende omgivelser, vi arbejder i. At skære i omkostningerne er en del af det for os, for at kunne sikre vores og leverandørernes konkurrenceevne."

"Når Statoil siger hop, så hopper du" 

Advokat: Statoils pres på leverandører ligner landevejsrøveri 

"Maersk, Dong og Hess presser os voldsomt" 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også