EnergiWatch

Nye tal bekræfter investeringsdykket i Nordsøen i år

Det norske statistikkontor, Statistisk Sentralbyrå, sænker i sin seneste prognose skønnet for investeringer på norsk sokkel. Skønnet på de 171 milliarder kroner fra begyndelsen af 2015 er nu barberet markant ned.

Statistisk Sentralbyrå (SSB), pendanten til Danmarks Statistik, sætter onsdag tal på det, de fleste frygtede i forvejen. I 2016 vil investeringerne i olie og gas, industri, minedrift og kraftforsyning på norsk sokkel formentlig falde med 13,3 procent i forhold til de hidtidige skøn, der blev foretaget i starten af 2015.

Det fremgår af nye tal på SSBs hjemmeside.

Det tidligere skøn lå på 171 milliarder kroner i investeringer, men er nu blevet til en forventning om 163,9 milliarder norske kroner i investeringer. Dermed er de samlede investeringer skrumpet yderligere i forhold til den sidste prognose fra SSB.

Det forventede fald skyldes primært den nedsatte aktivitet inden for olie- og gasefterforskning, skriver Aftenposten. Men selvom det allerede nu er hårde tider i den norske oliebranche, kommer det yderligere fald ikke uventet og skal tages med et gran salt, siger olieanalytiker i Nordea Markets, Thina Saltvedt ifølge Aftensposten.no.

Oliejagt i Nordsøen er næsten ophørt

"Vi skal også huske på, at der i disse tal ligger en reduktion i omkostningerne. Realinvesteringerne falder derimod ikke så meget. Og det er uanset hvad ikke så mærkeligt, at investeringerne falder, når olieprisen er blevet ved med at falde," siger hun til den norske avis.

Hun forventer, at situationen for olieservicevirksomhederne kan blive endnu værre, eftersom det vil tage noget tid, før de massive besparelser hos olieselskaberne har forplantet sig fuldt ud ned gennem fødekæden til olieserviceselskaberne.

Ifølge hende er der dog også flere af skønnene i de nye tal, der er positive. Således siger hun til Aftenposten, at "anden industri" og "strøm" går bedre, mens den svage norske krone også hjælper på eksporten uden for olie og gas.

Britisk organisation vil have skattestop i Nordsøen

Er olieindustrien ved at lukke og slukke i Nordsøen?

Olieprisen kan gøre Danmarks største gasfelt til skrot

Forsiden lige nu

Aker BP finder mere olie end ventet i Nordsøen

Oliefeltet Frosk i den norske del af Nordsøen kan indeholde helt op til 60 mio. tønder olieækvivalenter, lyder det fra Aker BP, som næsten er færdig med boringen af en udforskningsbrønd.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere