Shell opgiver licenser til arktiske boringer

Med en enkelt undtagelse opgiver Shell alle licenser Tjukturhavet nordvest for Alaska. Dermed er selskabets 50 mia kr. dyre satsning på et arktisk olieeventyr så godt som endegyldigt slut.
Foto: JONATHAN HAYWARD
Foto: JONATHAN HAYWARD
JENS NIELSEN

Shell tager nu konsekvensen af den kedelige kombination af magert udbytte og højrøstet kritik. Selskabet skyder en sidste hvid pind efter de store mængder arktisk olie, som det oprindeligt  havde håbet at hente op af havet nordvest for Alaska.

Bortset fra en enkelt af de dyrt erhvervede off shore-licenser i Tjukturhavet er alle licenser nu blevet opgivet, skriver nyhedstjensten Alaska Dispatch News.

Shell meldte sidste år ud, at dets prøveboringer i Tjukturhavet havde givet et så relativt lille udbytte i forhold til omkostningerne, at man havde valgt at indstille alle efterforskningsaktiviteter i Alaska-delen af Arktis.

Indtil da havde Shell brugt omkring syv milliarder dollars – ca. 50 mia. kr. – på at lede efter olie i området. Shell har tidligere sagt, at man regnede med at finde olie og gas i 10 gange så store mængder, som der findes i Nordsøen.

"Shell fortsætter med at se stort potentiale i området, som i sidste ende kan blive vigtigt for Alaska og USA. Ikke desto mindre er dette naturligvis en skuffende udvikling," lød det dengang fra Marvin Odum, Shells chef for olie- og gasproduktion i USA.

At selskabet nu helt afskriver licenserne kan også ses som en reaktion på kritikken, som Greenpeace, Hillary Clinton, og flere andre har rejst af den arktiske satsning.

Omdømme-bevidst

"Vi var meget bevidste om boringernes indflydelse på vores omdømme", sagde en talsmand for Shell til The Guardian, da selskabet sidste år offentliggjorde sit borestop.

Shell har ifølge Alaska Dispatch News brugt 2 mia. dollars på at anskaffe licenserne i Tjukturhavet. Selskabet gennemførte to bore-sæsoner i 2012 og i 2015. Borefeltet Burger, hvor Shell borede sidste år, gav skuffende resultater – et forhold, som er medvirkende til beslutningen om helt at opgive licenserne, skriver Shell i en email til nyhedssitet.

Burger-boringen er dog omfattet af den ene licens, som Shell rent faktisk beholder.

Shell har også stadig licenser til udvinding af olie og gas i Beauforthavet og på fastlandet i Alaska.

"Vi vil om kort tid fremlægge særskilte evalueringer af vore offshore licenser i Beauforthavet. Desuden er vi i gang med at evaluere vore statslicenser og interesser i Alaska Foothills, som vi overtog fra BG tidligere i år," siger Shell-talsmand Curtis Smith.

Ifølge miljøorganisationen Oceania har flere andre olieselskaber, bl.a.  ConocoPhillips, Iona, Statoil, Total, EnCana og Armstrong, også opgivet licenser i Arktis.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også