EnergiWatch

Ikke siden 1954 er der fundet så lidt ny olie

Sidste år var den dårligste olieskattejagt i mere end seks årtier. Ikke så meget fordi olien er blevet bedre til at gemme sig, som at selskaberne ikke leder så godt.

Foto: Royal Dutch Shell PR

Det er vitterlig ikke mange år siden, at der var fuld oliejagt i samfulde af klodens fjerneste og mest utilgængelige egne. Men at den lave oliepris drastisk har mindsket den iver, giver konsulenthuset IHS endnu et bevis på. Ifølge Financial Times kommer det frem til, at der i 2015 blev fundet den laveste mængde olie siden 1954.

Samlet skulle der være fundet 2,8 mia. tønder nye olieækvivalenter sidste år. Et udslag af det uhyre pressede marked for efterforskning; tænk herhjemme blot på det lille olieselskab Atlantic Petroleums langvarige dødskamp eller Dong Energys symbolske navneskift fra Exploration & Production til Oil & Gas.

Dong strammer bæltet helt ind for sin oliedivision

Olieselskab har tabt egenkapitalen

Samtidig viser konsulenthusets opgørelse, at de fleste fund har været på dybt vand. Med et gennemsnit på syv år fra fund til produktion skulle det betyde mindsket produktion frem til midten af 2020'erne. Ja, hvis ikke udforskningsniveauet ændret sig, vil der ifølge WoodMac være et underskud af olie på 4,5 mio. tønder om dagen i 2035.

Imidlertid betyder det dog også i livets henrivende og selvsluttende cirkel, at prisen ifølge logikken vil stige - og derfor at det vil blive mere attraktivt atter at lede efter olie.

"Omfanget af nedskæringerne i E&P-investeringer er nu så alvorlig, at det kun kan accelerere produktionstilbagegangen og den heraf følgende opadgående tendens i olieprisen," siger adm. direktør for olieservicekæmpen Schlumberger, Paal Kibsgaard, til Financial Times.

Anadarko kæmper med krisen

Bore-selskaber i krise efter prisfald

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs