Statoil har lønsomt felt i Barentshavet

Selv om prisfaldet på olie og gas rammer hårdt ikke mindst i Nordsøen, er det lykkedes at finde et felt, der fortsat tjener penge
Foto: Øyvind Hagen - Statoil
Foto: Øyvind Hagen - Statoil

I virkeligheden burde det være lidt af en naturlighed. Men som senest Dong antydede med tirsdagens nedskrivning på 16 mia. kr. i sin E&P-division, så er lønsomhed i olie- og gasfelter ingen selvfølge, ikke mindst på norsk sokkel, hvor det f.eks. tidligere på måneden forlød, at Grieg-feltet var det eneste nye felt i Nordsøen, der kunne betale sig med oliepriser under 30 dollar - Johan Sverdrup inklusiv.

Kun et enkelt nyt norsk oliefelt er lønsomt

Berlingske har imidlertid gjort sig ikke ubetydelige anstrengelser for at finde en rentabelt butik i Norge. Hvilket avisen har haft held med så langt nordpå som i Barentshavet nord for Hammersfest, hvor Statoils gasfelt Snøhvit fortsat tjener penge på sin LNG.

"Snøhvit og LNG-fabrikken er en meget lønsom forretning. Jeg vil ikke kalde det en guldkalv, men Snøhvit er et af de felter, hvor Statoil tjener gode penge trods lave olie- og gasfelter. Foreløbig venter vi at være her frem til 2050," siger produktionschef på Hammerfest LNG, Knut Gjertsen til avisens udsendte.

Trecifret oliepris inden 2020

Det er ellers ikke altid, at udsigterne for Snøhvit har set så, ja, lyse ud. I 2005 kom det frem, at priserne for udbygningen af feltet med 45,3 mia. norske kr. kom til at blive 5,8 mia. norske kr. dyrere end ventet, hvilket fik Statoil til at fortryde udvidelsen.

"Havde vi kendt disse omkostninger tidligere, var Snøhvitudbygningen ikke været indledt," sagde Statoils projektleder Olav Fjell dengang til NRK.

Nu er det der altså, lige som resten af den pressede norske olie- og gasproduktion. Men altså i en lønsom udgave, og hvis det står til en analytiker, Berlingske på sin forfriskende frostklare tur har talt med, kommer det også til at blive hverdagen for mange andre snart. Her vurderer hun således, at olieprisen målt i dollar per tønde bliver trecifret igen inden 2020.

Lundin-familie afviser yderligere salg til Statoil

Lav oliepris giver brutal virkelighed

Nordea: Maersk Oil må spænde livremmen igen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også