EnergiWatch

Nordea: Maersk Oil må spænde livremmen igen

Der bliver nødt til at komme yderligere investeringsreduktioner i 2016, siger Thina Saltved. Det kan føre til fyringer og lavere indtjening.

Foto: Maersk Oil

A.P. Møller Mærsks olieben, Maersk Oil, har allerede skåret sine udgifter ind til benet. Men olieselskabet er tvunget til at ændre sin forretningsstruktur, hvis det fortsat skal være konkurrencedygtigt. Sådan lyder analysen fra Thina Margrethe Saltved, der er chefanalytiker med olie som speciale for Nordea Markets i Norge.

"De skar meget i fjor, men det er langt fra nok – og i hvert fald ikke med de lave oliepriser, vi ser nu. Olieselskaberne er nødt til at blive mindre afhængige af olieprisudsvingene. Og med øget produktion fra billige områder såsom Iran og Irak, så vil der komme meget mere billig olie ind i markedet. Det gør, at alle de mellemdyre producenter, såsom Maersk, ikke er færdige med at spænde livremmen ind," siger Thina Margrethe Saltved til Ritzau Finans.

Maersk og de øvrige kommercielle olieselskaber har ellers næsten trådt bremsen helt i bund i forhold til investeringer og udgifter i takt med, at olieprisen er raslet ned. Torsdag nåede prisen det laveste punkt i 12 år.

"Men der vil komme flere reduktioner i investeringer, og det betyder blandt andet, at der kan komme flere afskedigelser og lavere indtjening," forudser Thina Margrethe Saltved.

Ingen natlig omstrukturering

Kan de overhovedet spænde livremmen mere?

"Det er de tvunget til, hvis de vil være konkurrencedygtige. De har ikke det helt store valg. Ellers må de jo begynde at nedlægge selskaberne," slår Nordea Markets olieekspert fast.

De udgifter, som er enklest at skære, er de cykliske. Men dem har Maersk Oil ifølge Thina Margrethe Saltved allerede barberet helt ned.

"Man har presset leverandørindustrien meget, og de udgifter har været relativt lette at skære i. Men nu må man begynde at se på forretningsstrukturer. Det er tungere opgaver, som for eksempel standardisering, øget industrialisering og nye former for samarbejde med leverandørindustrien," påpeger hun.

Den slags omstrukturering sker ifølge analytikeren ikke over natten.

"Og det har vi nok ikke set det fulde omfang af. For hvis det bare er de cykliske omkostninger, der skæres, så vil de øges, når markedet vender. Og så er vi tilbage i de samme problemer," forklarer Thina Margrethe Saltved.

Kun et enkelt nyt norsk oliefelt er lønsomt

Avis: Udenrigsministeren hjælper Mærsk i Qatar

Advokater: Olieindustrien risikerer zombie-fænomen

Kongen vil ikke pille ved Maersk Oils ejerandel

Mere fra EnergiWatch

Siemens Gamesas milliarddyre problem er halvvejs selvforskyldt

Selv om det i høj grad er lykkedes at presse eksterne omkostninger over på kunderne, leveres landvindprojekter til en værdi af omkring 15 milliarder til nulmargin over de næste år, konstaterer mølleproducentens topchef. Her og der er det nok gået lidt for hurtigt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs