Lav oliepris giver brutal virkelighed

Morgan Stanley ser stadig større pres for Maersk Driling og resten af rigmarkedet i de kommende år.
Foto: Maersk Drilling
Foto: Maersk Drilling
RITZAU FINANS

Olieprisen ser ikke ud til at fjerne sig fra niveauet omkring 30 dollar per tønde i den nærmeste fremtid, og det betyder endnu mere brutale effekter for borerigmarkedet, hvor blandt andet A.P. Møller-Mærsks datterselskab Maersk Drilling tjener sine penge.

Det skriver Morgan Stanley i en ny analyse af branchen, hvor banken regner sig frem til konsekvenserne af den nedtrykte olievirkelighed, hvor prisen er faldet mere end 70 pct. fra toppen i sommeren 2014.

Rigge vil blive taget ud af drift i stor stil i 2016, forudser Morgan Stanley, med et dyk på op til 40 pct. i rigaktiviteten on- og offshore til følge. Det ventes at bunde ud i 2016, og måske ikke stige for alvor før anden halvdel af 2017, da mange olieselskaber fortsat holder investeringspungen i lommen.

Underdrejet i kommende år

Indtjeningen vil derfor være stærkt underdrejet i de kommende år og kun tilbage på normalniveau i 2018, spår Morgan Stanley.

Maersk Drilling har heller ikke lagt skjul på, at sparetiderne hos olieselskaberne betyder et hårdt marked i 2016, og måske også 2017. Det betød blandt andet, at Mærsk-datteren måtte droppe sin ambition om at tjene 1 mia. dollar i 2018, fordi der ikke er nok interesserede kunder til, at selskabet kan udvide flåden.

For tiden har Maersk Drilling to af sine 23 rigge ledige, og tre andre der bliver kontraktløse i løbet af det næste halve år. Kontraktdækningen for 2016 står på omkring 75 pct. ifølge Ritzau Finans' beregninger.

Nordea: Kuren for lave oliepriser er endnu lavere priser

Norsk konsulentfirma presset i bund efter foreløbige salgstal

Kun et enkelt nyt norsk oliefelt er lønsomt

2016 bliver stort opkøbsår i oliebranchen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også