Kraftig olieprisstigning påvirker hele sektoren

Lavere amerikanske vækstskøn og mere forsonelige toner fra Opec har fået olieprisen til at rette sig markant op.
Foto: Gazprom
Foto: Gazprom
RITZAU FINANS

De internationale råvaremarkeder er præget af den kraftige olieprisstigning, som slog igennem mandag aften.

Det var først og fremmest meldinger om, at sammenslutningen af olieproducerende lande Opec er klar til at forhandle priser med andre lande for at finde frem til en løsning på overflodsproblematikken.

Samtidig viste det Internationale Energi Agenturs (IEA) estimater over den amerikanske produktion et lavere niveau end ventet.

Det gav anledning til en kraftig prisstigning, der materialiserede sig så hurtigt, at de mange positioner rettet mod faldende energipriser blev afviklet i rekordfart med endnu kraftigere stigningstakt til følge.

"Markedet vendte rundt på to nyheder. IEA skar det amerikanske produktionsskøn, og Opec siger, at de er klar til at tale med andre om at skære i produktionen," noterer senior analytiker Phil Flynn fra Price Futures Group Inc. i Chicago til Bloomberg News.

Oliepris stiger til over 50 dollars

Brent er over 50

Mandag morgen ligger prisen på en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, i 52,75 dollar mod 49,10 dollar mandag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 47,85 dollar mod 44,55 dollar mandag.

På guldmarkedet er det først og fremmest den amerikanske dollars retræte på valutamarkeder, der slår igennem på prissætningen. Guld faldt i kølvandet af den amerikanske centralbanks kommentarer i weekenden, der alle tydede på, at døren står åben for en renteforhøjelse i september.

Men tirsdag morgens svage kinesiske PMI-data giver lidt henstand og håb om udsættelse af den ventede stramning fra den amerikanske centralbank Federal Reserve, hvilket sammen med en svækkelse af dollar presser priserne lidt op på de ædle metaller.

Tirsdag morgen koster en troy ounce guld 1142 dollar mod 1131 dollar mandag.

Kina holder investorer tilbage

På markedet for industrimetallerne stiller investorerne sig afventende. Mens olieprisernes påvirkning trækker markedet i positiv retning, holder de svage kinesiske data for fremstillingssektoren investorerne tilbage.

De officielle PMI-data viste tirsdag morgen, at aktiviteten i den kinesiske fremstillingssektor fortsat falder. Til gengæld var der en smule trøst at finde i de tilsvarende tal fra Caixin Media og Markit Economics en smule positivitet, idet den endelige aflæsning viser 47,3 i august mod 47,1 ved den foreløbige aflæsning.

Et ton kobber koster tirsdag morgen 5143 dollar mod 5114 dollar mandag.

Rosneft går tilbage på lav oliepris

Trist sommer afløses af sløj september

Venezuela vil hasteindkalde OPEC

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også